Suszony filet z Gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika

Zwycięski przepis na gęsinę Króla Gęsiny 2014/15 Tomasza Dziury z restauracji Andromeda w Hotelu Galaxy w Krakowie:• Filet z gęsi 100 gr

• Tymianek, majeranek 10 gr
• Sól morska 300 gr
• Wino 50 ml
• Oliwa
• Gruszka ½ szt
• Cytryna ¼ szt
• Cukier 25 gr
• Sok z rokitnika 30 gr
• Słonecznik 5 gr
• Chleb żytni cienki plasterek
• Tłuszcz gęsi 100 gr

Filet z gęsi zasypujemy świeżymi ziołami i grubą warstwą soli i pozostawiamy na 24h–48h, następnie pozbywamy się soli i suszymy 24–48h w zależności od grubości fileta. Wysuszoną gęś zawijamy w ręcznik namoczony w białym winie na kolejne 48h następnie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, smarujemy oliwą i zgrzewamy.
Sałatka – Gruszkę obieramy, kroimy i wrzucamy do soku z cytryny i dodajemy prażony słonecznik, cukier i sok z rokitnika.
Sos – rokitnik obieramy, przecieramy, sporządzamy delikatny karmel dodajemy sok z cytryny i przetarty sok z rokitnika.
Cienko krojone plastry gęsi podajemy na sałace z gruszki, polewamy sosem z rokitnika oraz smażonym chlebem żytnim w gęsim tłuszczu. Skrapiamy oliwą i dekorujemy ziołami.

www.slowfood.pl

Komentarze

Zwycięski przepis na gęsinę Króla Gęsiny 2014/15 Tomasza Dziury z restauracji Andromeda w Hotelu Galaxy w Krakowie:• Filet z gęsi 100 gr • Tymianek, majeranek 10 gr • Sól...
" />