Sandacz z solą bazyliową

Fot. Robert Bednarczyk | Lounge

Sandacz z solą bazyliową na dyniowym Puree z pieczonymi burakami i chipsami z jarmużu

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g polędwicy z sandacza
  • 1 kg dyni
  • 2 buraki średniej wielkości
  • 2 garści jarmużu
  • Pół pęczka bazylii, ok. 20 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej
  • Łyżka soku z cytryny
  • Płaska łyżka miodu
  • Sól himalajska, pieprz gruboziarnisty

Jak?

  1. Przygotuj sól bazyliową. W tym celu umyte i osuszone liście bazylii wyłóż na blaszce do pieczenia, oprósz delikatnie solą himalajską i piecz w temp. 140 °C z termo-obiegiem przez ok. 20 minut. Tak upieczone liście bazylii pokrusz na pył.
  2. Przyrządź marynatę do ryby. Zmiksuj: oliwę z oliwek, sól himalajską, pieprz, trawę cytrynową i sól bazyliową. Sandacza nasmaruj przygotowaną marynatą, następnie piecz w piekarniku przez 8-10 min. W temp. 160 °C.
  3. Przygotuj puree z dyni: dynię obierz ze skórki, pozbaw ją pestek i pokrój w kostkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia umieść dynię i piecz przez 15 minut w temperaturze 160 °C. Upieczoną dynię zmiksuj na gładką konsystencję z dodatkiem soku z cytryny, miodu i szczypty soli himalajskiej.
  4. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku z termo-obiegiem, aż do uzyskania miękkości. Czas pieczenia będzie uwarunkowany wielkością buraków. Tak przygotowane buraki obierz i pokrój w dowolnej wielkości kostkę.
  5. Jarmuż umyj, skropl delikatnie oliwą z oliwek, oprósz solą i piecz przez 10 minut, w temp. 170 °C, aż będzie chrupiący.
  6. Na dyniowym puree ułóż sandacza, dodając buraki i chipsy z jarmużu.

Smacznego !

Przepis: FitLab Catering

Komentarze