Sałatka z quinoa, pieczoną kaczką, duszonym brokułem w sosie maślankowo-morelowym

Co potrzeba:

200 g quinoa,1 brokuł, 500 g piersi z kaczki ze skórą, 250 g moreli, 30 g płatków z migdałów,

mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki: kminu rzymskiego, słodkiej papryki, kolendry, bazylii, cząbru, tymianku; 1/3 łyżeczki kardamonu; 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 pomarańcza, 500 ml maślanki, sól i pieprz

Jak zrobić:

Pierś ułożyć na foli aluminiowej skórą do dołu. Mieszanką przypraw posypać mięso. Wycisnąć sok z połowy pomarańczy na mięso, a z drugiej połowy wykroić trzy plastry i położyć na posypanych przyprawach na górze. Zawinąć. Upiec dzień wcześniej najlepiej na noc, by przyprawy i sok przeszły swym smakiem mięso. Piec 30 minut w temperaturze 180 st. C. Tak upieczone mięso zostawić w folii do ostygnięcia, a następnie na całą noc włożyć kaczkę do lodówki. Brokuła podzielić na małe różyczki i zagotować na półchrupko, tj. od zagotowania wody maksymalnie 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do ostygnięcia.

Quinoa- komosa ryżowa, ugotować wg przepisu na opakowaniu. Morele umyć, wydrylować, pokroić w kostkę i udusić w garnku o grubym dnie na bardzo wolnym ogniu do otrzymania gładkiej masy, często mieszając żeby się nie przypaliło. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów. Maślankę wymieszać z wystygniętym musem z moreli. Pokroić pierś z kaczki na paski wcześniej pozbywając się skóry. Połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

Smacznego!

Agnieszka Majksner – Slow Me

Komentarze