Sałatka z quinoa – komasa i cukinii

fot. Agnieszka Majksner

Jak zrobić:
Sparzyć groszek wrzucając go do wrzącej wodzie, pozostawić na 7 minut i wycedzić. Komosę wypłukać na sicie o drobnych oczkach pod bierząco wodą, by pozbyć się goryczki. Ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cukinię pokroić na 1 cm kawałki lub w kostkę i udusić razem z tymiankiem na maśle, mieszając, ok. 15 minut, tak by cukinia była chrupka.Pestki z dyni uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki połączyć. Dodać soli i pieprzu wg uznania.

Co potrzeba:
100g quinoa – komosa ryżowa czarna, 400 g groszku zielonego, 200 g cukini, 50 g kiełków brokuła, 50 g oleju rzepakowego np. z Góry Św. Wawrzyńca, może być oliwa, 50 g rukoli, 50 g pestek z dyni, 1 łyżeczka tymianku, 10 g masła, sól, pieprz

Gotowała dla Was Agnieszka Majksner

 

Komentarze

Jak zrobić: Sparzyć groszek wrzucając go do wrzącej wodzie, pozostawić na 7 minut i wycedzić. Komosę wypłukać na sicie o drobnych oczkach pod bierząco wodą, by pozbyć się goryczki. Ugotować wg przepisu...
" />