Sałatka z dynią, smażonymi śliwkami i dwoma serami [przepis]

Sałatka z dynią, smażonymi śliwkami i dwoma serami
Składniki

·      ¼ małej dyni
·      3-4 śliwki węgierki
·      Pół serka koziego
·      Łyżka sypkiego twarogu (półtłustego)
·      Kilka liści sałaty lodowej
·      ½ cytryny
·      2 łyżki masła
·      1 łyżka oliwy
·      Sól, pieprz, szczypta cynamonu, pestki z dyni

Przygotowanie

Liście sałaty lodowej płuczemy i rwiemy na kawałki. Dynię obieramy i kroimy w kostkę (ja kroję na dość małe kawałeczki). Na patelni rozpuszczamy część masła i oliwę, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz skórkę z połowy cytryny (wcześniej ścieramy ją na tarce, na najmniejszych oczkach). Smażymy całość aż dynia się przyrumieni, a później podlewamy wodą i dusimy do miękkości (pamiętajcie, by wody było naprawdę niewiele. Jeśli dynia jest pokrojona w małe kawałki być może wystarczy ją tylko podsmażyć i będzie już miękka).

Dynię układamy na sałacie, polewamy sosem cytrynowo maślanym, który został ze smażenia. Na tej samej patelni smażymy śliwki z dodatkiem masła i cynamonu (do miękkości), a następnie dodajemy je do sałatki. Całość posypujemy twarogiem i pestkami z dyni, dodajemy serek kozi i doprawiamy wg. uznania. Podajemy z pieczywem.

 

Komentarze