Rewolucja domowej roboty w wydaniu Eataway!

fragment fot. Eataway

Eataway ​to największa Polsce, a także prawdopodobnie w naszej części Europy platforma umożliwiająca dzielenie się jedzeniem z nieznajomymi.

Projekt zainicjowała w 2015 r. Marta Bradshaw – rzeźbiarka z Krakowa. Do tej pory domowi kucharze Eataway nakarmili 5000 osób.​ W serwisie zarejestrowało się prawie 500 osób. Odbyło się prawie 1000 kolacji, obiadów czy warsztatów kulinarnych – wszystko to od Krakowa przez Warszawę po Tallin, Pragę i Bratysławę, ale także w Istambule i Cape Town.

fot. Eataway

Eataway pomaga na co dzień poznawać nowych ludzi i dobrze zjeść w domowej atmosferze. Ale chodzi też o coś więcej – o zrównoważone podejście do konsumpcji. Założyciele – Marta, Mark i Will niepokoją się, jak zmienia się świat i jak korporacje spożywcze dominują w gospodarce. Dlatego ich „home-cooked revolution”, czyli „rewolucja domowej roboty” ma na celu tworzenie lokalnych wspólnot ludzi, którzy dzielą podobne wartości.

Uważają, że niewiele jest rzeczy, które mają taki bezpośredni wpływ na ludzi, jak jedzenie i rozmowa przy jednym stole. To łączy ludzi, uczy tolerancji i otwiera na inne kultury. Celem Eataway ​jest także inspirowanie lokalnych kucharzy, wzmocnienie lokalnych społeczności, odtworzenie sąsiedzkich więzi oraz podniesienie jakości życia.

W 2016 roku Eataway wystartowało też w Krakowie z nowym produktem, czyli Eataway BOX – domowymi posiłkami na wynos​. Mira z Korei, Sheuli, Suchandra i Mayura z Indii, Sumona z Bangladeszu, Arisa z Japonii czy inni przygotowali takie jedzenie dla ponad 2000 ​głodomorów. Dania na wynos są pakowane w biodegradowalne pudełka. Można je odbierać osobiście u kucharza w domu albo zamówić dostawę do biura, kurier przyjeżdża na rowerze.

Komentarze

Eataway ​to największa Polsce, a także prawdopodobnie w naszej części Europy platforma umożliwiająca dzielenie się jedzeniem z nieznajomymi. Projekt zainicjowała w 2015 r. Marta Bradshaw – rzeźbiarka z Krakowa. Do tej...
" />