Pyszne, zdrowe, dietetyczne – w tym sezonie przyszła moda na kasze!

Kasze w kuchni mają szerokie zastosowanie. Czas więc pożegnać utarte, a przede wszystkim nieprawdziwe podziały typu: manna na słodko, a gryczana z mięsem. W tym sezonie przyszedł czas na kulinarne eksperymenty, a kasze serwujemy zarówno jako dodatek do zup oraz dań głównych, jak i deserów. Dlaczego warto poświęcić kaszom więcej uwagi i pozwolić im zająć honorowe miejsce w menu? Przed Tobą spis ich najważniejszych zalet. Poznaj kasze z dobrej strony!

Kasza to podstawa!

W piramidzie żywieniowej to właśnie produkty zbożowe leżą u podstawy. Często zapominamy o tej prostej zasadzie i przechodząc na bardziej restrykcyjne diety, próbujemy wyeliminować z menu właśnie te produkty. Wiadomo jednak, że żadna konstrukcja nie poradzi sobie bez dobrych fundamentów. Dlatego nie rezygnujmy z produktów zbożowych, wybierzmy za to te najzdrowsze i najbardziej odżywcze. Bo to właśnie z nich powinno pochodzić aż 55% dostarczanej w ciągu dnia energii. Kasze będą jej doskonałym źródłem!

Łuska – na zdrowie!

Wiele mówi się o walorach zdrowotnych kaszy, jednak nie wszyscy wiedzą, z czego one wynikają. Kasza jest produktem zbożowym, podobnie jak mąka. Istnieje między nimi jednak zasadnicza różnica – kasza podczas produkcji nie jest oczyszczana z łuski. A to właśnie jej zewnętrzna warstwa jest najlepszym źródłem wartości odżywczych.

1 of 4

Komentarze

Kasze w kuchni mają szerokie zastosowanie. Czas więc pożegnać utarte, a przede wszystkim nieprawdziwe podziały typu: manna na słodko, a gryczana z mięsem. W tym sezonie przyszedł czas na kulinarne eksperymenty, a kasze...
" />