Pudding chai chia

Mamy coś odżywczego i smakowitego na chłodne zimowe poranki!
Pudding chai chia

Składniki na 4 porcje:

300 ml mleka kokosowego
200 ml mleka roślinnego (np. ryżowego) lub wody źródlanej
5 łyżek nasion chia
laska cynamonu
2 goździki
2 ziarna kardamonu i pieprzu
½ gwiazdki anyżu
Do polewy ulubiony syrop, np. klonowy
Posypka: ulubione dodatki np. migdały i daktyle

Jak?
Wymieszaj mleko wraz z przyprawami. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 3-5 minut. Całość przecedź przez sitko i odstaw na ok. 20 minut do ostudzenia.
Kiedy nasze mleko z przyprawami przestygnie, dodaj do niego nasiona chia i intensywnie mieszaj przez 1-2 minuty. Zadanie to ułatwi Ci trzepaczka. Tak przygotowany pudding przelej do miseczek i odstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub nawet całą noc. Przed bezpośrednim spożyciem dodaj na wierzch ulubione dodatki .
Dlaczego chia?
Nasiona chia są pełne błonnika pokarmowego, białka roślinnego, kwasów omega 3 i przeciwutleniaczy. Już dwie łyżki nasion pokrywa w 30 % dzienne zapotrzebowanie na magnez, mangan i fosfor. Jego kalorie pochodzą z błonnika, który nie jest trawiony przez organizm ludzki. Można więc jeść do woli nasiona chia nie martwiąc się o kalorie.

Przepis przygotowany przez www.fitlabcatering.pl

Komentarze