Przepis na sobotę: tarta na słono

Sobota w dzisiejszym wydaniu będzie miała słony smak ciasta, pomidorów, szpinaku i mocnego akcentu w postaci koziego sera. Łatwa do zrobienia, smaczna, a także zaliczamy ją do tzw. „wygodnego jedzenie”.

W dzisiejszym cyklu przepis na sobotę naszym bohaterem jest tarta szpinakowo-pomidorowa z kozim serem!

Składniki:

1 arkusz dobrej jakości gotowego ciasta

1 łyżka oliwy z oliwek

1 posiekana duża czerwona cebula

4 posiekane plastry boczku z usuniętą skórką

1 pęczek  szpinaku – dokładnie umyty i posiekany

3 duże jaja

500 g ricotty

150 ml kwaśnej śmietany

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżka mąki pszennej

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

mała garść świeżego oregano lub szczypta suszonego oregano

2 duże pomidory pokrojone poziomo na plasterki

2 łyżki startego parmezanu

kozi ser

1. Posmaruj masłem formę do tarty o średnicy 23 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.

2. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj ciasto widelcem. Połóż na nim duży kawałek papieru do pieczenia i coś do obciążenia (np. fasolę, ryż albo pokrojone jabłko). Piecz ok. 10-15 min na złoty kolor.  Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika.

3. Wlej na rozgrzaną patelnię oliwę z olwiek, dodaj cebulę i smaż ok.3-5 min aż będzie miękka. Dodaj boczek i smaż kolejne 3-4 min. Następnie wrzuć szpinak i smaż dopóki nie zwiędnie.

4.  Odstaw patelnię na bok, wsyp mąkę i wymieszaj.

5. W blenderze zmiksuj ricotte, śmietanę, jajka, gałkę muszkatołową aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj do mieszaniny szpinak i  delikatnie zmiksuj. Dodaj oregano, szczyptę soli i pieprzu, a na koniec ponownie wszystko zmiksuj.

6. Wlej mieszaninę do formy. Udekoruj plastrami pomidora i startym parmezanem. Piecz ok. 30-35 min.

9. Wyjmij z piekarnika. Jak tarta trochę ostygnie, posyp kozim serem i udekoruj listkami oregano.

Smacznego!

 

Przepis pochodzi ze strony fingerforkknife.com

Komentarze

Sobota w dzisiejszym wydaniu będzie miała słony smak ciasta, pomidorów, szpinaku i mocnego akcentu w postaci koziego sera. Łatwa do zrobienia, smaczna, a także zaliczamy ją do tzw. „wygodnego jedzenie”....
" />