Przepis na sobotę: zupa szczawiowa z ziarnem sorgo

W coraz cieplejsze czerwcowe weekendy, coraz mniej czasu mamy ochotę spędzać w kuchni. Dlatego dziś zdrowa i lekka zupa, która nie wymaga marnowania cennych słonecznych chwil przy garnkach.

Składniki:

250g szczawiu

1 por (biała część)

10g imbiru

natka koperku

opakowanie ziaren sorgo

jajka przepiórcze (wg uznania na osobę)

śmietana gęsta

bulion warzywny

Przygotowanie:

Pora pokroić i zblanszować na maśle do miękkości, dodać starty imbir, dusić ok 5 minut razem. Umyć szczaw.  Pokroić na większe kawałki i zblanszować na maśle. Pora i imbir dodać do bulionu. Zmiksować. Do takiej bazy dodać szczaw i wszystko razem zagotować. Ugotować ziarna sorgo wg przepisu na opakowaniu. Ziarna trzeba moczyć przez całą noc. Gotuje się je w tej samej wodzie od 20 do 40 minut, należy sprawdzać podczas gotowania. Nałożyć ziarna sorgo do talerza lub miski i zalać zupą. Udekorować pokrojoną natką koperku, śmietaną i jajkiem.
Smacznego!

Komentarze

W coraz cieplejsze czerwcowe weekendy, coraz mniej czasu mamy ochotę spędzać w kuchni. Dlatego dziś zdrowa i lekka zupa, która nie wymaga marnowania cennych słonecznych chwil przy garnkach....
" />