Przepis na sobotę: zupa chicken corn

Meksykańska kuchnia niektórym kojarzy się tylko z ostrymi papryczkami i tłustym mielonym mięsem, dodawanym do każdej potrawy. Okazuje się jednak, że może być lekka i zachwycić orzeźwiającym smakiem. W cyklu przepis na sobotę – zupa z kurczakiem w meksykańskim stylu.

Składniki:

3-4 piersi z kurczaka
6 filiżanek bulionu warzywnego
1 szklanka posiekanej zielonej cebuli
1 mała cebula (posiekana)
2-3 jalapenos (posiekane, bez nasion)
2 pomidory  (bez skórki, pokrojone w kostkę)
3 ząbki czosnku (rozbite)
1 puszka kukurydzy
1,5 łyżki oliwy z oliwek
garść pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka kminku
3 łyżki świeżo wyciskanego soku z limonki
1/4 szklanki kolendry (posiekane)
Sól i pieprz
3 dojrzałe awokado (pokrojone w kostkę)

1 of 2

Komentarze

Meksykańska kuchnia niektórym kojarzy się tylko z ostrymi papryczkami i tłustym mielonym mięsem, dodawanym do każdej potrawy. Okazuje się jednak, że może być lekka i zachwycić orzeźwiającym smakiem. W cyklu przepis...
" />