przepis na sobotę: sałatka z truskawkami i tofu

Połowa maja to początek sezonu na truskawki. Zamiast miseczki pełnej cukru, śmietany i kalorii – proponujemy coś świeżego i lekkiego. Zdrowa sałatka, pełna witamin i wartości odżywczych, a do tego nietypowe połączenie smaków. Warto spróbować!

Składniki:

Świeża rukola,
1 kapusta włoska, pokrojona w cienkie plasterki,
1 szklanka świeżej bazylii,
250g truskawek,
1 opakowanie tofu,
5g sera gorgonzola ,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki octu,
1 szalotka, drobno pokrojona,
kilka orzechów pekan
1 łyżeczka pieprzu mielonego,
1 łyżeczka posiekanego czosnku,
sól

Wykonanie:

Pokrojoną drobno gorgonzolę i szalotkę wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj pieprz, sól, czosnek i ocet. Przemyj rukolę i kapustę, a następnie osusz i umieść w dużej misce. Pokrój truskawki na niewielkie kawałki, dodaj pokrojone orzechy pekan i bazylię. W międzyczasie odsączą tofu, pokrój w kostkę i połóż na posmarowanej oliwą z oliwek patelni grilowej, do czasu aż nabierze koloru. Grilowane tofu dodaj do sałatki i dobrze wymieszaj.
Smacznego!

Przepis pochodzi z: sproutedkitchen.com

Komentarze

Połowa maja to początek sezonu na truskawki. Zamiast miseczki pełnej cukru, śmietany i kalorii – proponujemy coś świeżego i lekkiego. Zdrowa sałatka, pełna witamin i wartości odżywczych, a do tego...
" />