Przepis: Sakszuka dla zapracowanych

Przepis na sobotę: Sakszuka dla zapracowanych
Sakszuka to danie tunezyjskie. Brzmi bardzo egzotycznie, ale nie jest ani trudne w przygotowaniu, ani drogie. Dosłownie oznacza „wielki bałagan”. Można wykorzystać do niej wszystko to, co akurat zostaje nam w lodówce. Tutaj wersja wegetariańska, idealna dla zabieganych, którzy nie chcą rezygnować ze zdrowego odżywiania.

Porcja dla 2 bardzo głodnych osób, lub 4 – z apetytem w normie.

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek lub olej kokosowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kminku
½ chili,
2 szklanki / 60 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
1 duża garść świeżej bazylii
2 x 400 pomidorów śliwkowych w puszce
4-6 jaj, w zależności od tego, jak wiele może zmieścić się na patelni

1 of 2

Komentarze

Sakszuka to danie tunezyjskie. Brzmi bardzo egzotycznie, ale nie jest ani trudne w przygotowaniu, ani drogie. Dosłownie oznacza „wielki bałagan”. Można wykorzystać do niej wszystko to, co akurat...
" />