Przepis na sobotę: Ryżowy budyń z malinowym sosem i miętą

Przepis na sobotę: Ryżowy budyń z malinowym sosem i miętą

Dzisiejszy przepis to jak zawsze połączenie tego co zdrowe, z tym co przyjemne. Prosty i pomysłowy ryżowy budyń na bazie mleka kokosowego osłodzi sobotnie popołudnie i nie przywoła wyrzutów sumienia 🙂

Co potrzeba:
300 g ugotowanego ryżu, 300 g mleka kokosowego, 30 g cukru brzozowego, 20 g mąki ziemniaczanej, 100 g świeżych malin, 5-8 listków świeżej mięty, miód/cukier brzozowy lub brązowy lub syrop z agawy.

Jak zrobić:
Ryż gotować, aż ziarenka będą się rozpadać. Wymieszać mąkę z mlekiem i cukrem. Dodać do odcedzonego ryżu. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę i podgrzać do zagotowania ok. 10 minut. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, można podczas gotowania dodać wody.
Maliny usmażyć w rondlu o grubym dnie ok. 15 minut pod przykryciem. Pod koniec dodać pokrojoną drobno miętę. Opcjonalnie po zakończeniu smażenia można dodać miód lub cukier, aby dosłodzić wg uznania.

Budyń nałożyć do misek, polać sosem i posypać świeżą miętą. Smacznego!

Komentarze