Przepis na sobotę: prosty, grillowany jesiotr z warzywami

Wakacyjne przepisy na sobotę są lekkie i nie wymagają długiego czasu spędzonego w kuchni. Dzisiaj specjalnie dla Was przepis przygotowała Restauracja Rucola w Sopocie!
Składniki na 2 osoby:

jesiotr ( filety ok. 400 g)
marchew 150 g
papryka 150 g
cukinia ok. 150 g
cebula 100 g
czosnek 50 g

sól oraz pieprz
zioła prowansalskie (ok. 20 g)
świeże, ulubione zioła (np. tymianek)

Przygotowanie:

Filety kroimy na kawałki mniej więcej wielkości grubego plastra pomidora. Oprószamy solą i pieprzem. Bierzemy szczyptę ziół prowansalskich i rozcieramy je energicznie w dłoniach (ciepło dłoni wydobywa olejki eteryczne). Obsypujemy nimi rybę ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na pół godziny.

Po wyciągnięciu z lodówki grillujemy na jednej stronie ok. 6-8 minut tak, aby tłuszcze omega, wydobyły sie dając nam niepowtarzalny aromat. Następnie kroimy w paski marchew, paprykę, cukinię i czosnek, wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię wszystkie warzywa i podsmażamy krótko (do 5 minut). Od razu dodajemy pieprz i sól, a także dodajemy nasze ulubione, wcześniej poszatkowane zioła. W przypadku jesiotra świetnie sprawdzi się tymianek.

Po tym czasie wykładamy na talerz gorące warzywa i układamy na nich zgrillowane plastry jesiotra.

Smacznego!

Komentarze

Wakacyjne przepisy na sobotę są lekkie i nie wymagają długiego czasu spędzonego w kuchni. Dzisiaj specjalnie dla Was przepis przygotowała Restauracja Rucola w Sopocie! Składniki na 2 osoby: jesiotr...
" />