przepis na sobotę: pesto szczawiowe

Szczaw zwyczajny – (Rumex acetosa). Znany i praktykowany, ale raczej w postaci klasyka czyli zupy szczawiowej, bo kto jej nie jadł w życiu? Zwykle rośnie na wałach przeciwpowodziowych i na łąkach. Nie je się go za dużo, bo może pogarszać stany chorobowe związane z kamicą nerkową i artretyzmem. A oto moja propozycja na jego użycie.

Pesto szczawiowe:

Składniki:

100 g szczawiu
pęczek natki pietruszki
150 g oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca
10 g prażonego słonecznika
10 g pestek dyni
10 g orzeszków piniowych
20 g startego imbiru
1/3 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki kozieradki
1/3 łyżeczki soli i pieprzu

 Przygotowanie:

Wszystko razem zmiksować. Zamknąć w suchym słoiku. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Smacz­nego!

Agnieszka Majk­sner, Slow Me

Komentarze

Szczaw zwyczajny – (Rumex acetosa). Znany i praktykowany, ale raczej w postaci klasyka czyli zupy szczawiowej, bo kto jej nie jadł w życiu? Zwykle rośnie na wałach przeciwpowodziowych i na łąkach....
" />