Przepis na sobotę: Cytrynowe babeczki z truskawkami

Uwielbiam lato! Lubię słońce, ciepło i długie wieczory. Lubię letnie wycieczki nad jezioro i dalekie spacery. Ale przede wszystkim lubię wysyp letnich owoców na straganach. Słodkie truskawki, soczyste brzoskwinie, orzeźwiające arbuzy i pyszne maliny – czy może być coś lepszego? Dlatego właśnie latem to owoce królują w mojej kuchni. Jem je w każdej możliwej postaci – w ciastach, koktajlach czy ot tak, prosto z koszyczka. Ale moim zdaniem najlepiej prezentują się na babeczkach.

Cytrynowe babeczki z truskawką w środku i na wierzchu zrobią wrażenie na wszystkich, którym przyjdzie ich skosztować, a także na tych, którzy z jakiegoś powodu będą mogli tylko na nie popatrzeć. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze śliczne!

Składniki (na 10-12 sztuk):

– 1 kopiasta szklanka mąki

– pół szklanki cukru

– 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

– pół kostki masła

– 1 jajko

– pół szklanki mleka

– skórka z jednej cytryny

– sok z połowy cytryny

– 10-12 truskawek

Składniki na krem:

– pół kostki miękkiego masła

– 1 szklanka cukru pudru

– 0,5 kg tłustego twarogu mielonego (min. 20% tłuszczu)

– kilka kropel aromatu cytrynowego

1 of 2

Komentarze

Uwielbiam lato! Lubię słońce, ciepło i długie wieczory. Lubię letnie wycieczki nad jezioro i dalekie spacery. Ale przede wszystkim lubię wysyp letnich owoców na straganach. Słodkie truskawki, soczyste brzoskwinie,...
" />