Przepis na sobotę: ciasto jaglane ze smażonymi truskawkami

Na wakacyjny piknik polecamy  zdrowe ciasto z kaszy jaglanej ze smażonymi truskawkami z miętą. Przygotowanie go nie zajmie dużo czasu, a efekt jest pyszny. Sprawdźcie!

Co potrzeba:

300 g kaszy jaglanej,
300 g startych jabłek bez skóry,
25 g sezamu,
25 g lnu,
15 g suszonych daktyli,
30 g miodu lipowego z Barcji,
1 kg truskawek,
6 listków świeżej mięty
Jak zrobić:

Len i sezam uprażyć na suchej patelni, daktyle drobno pokroić, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstała masę przełożyć do podłużnej foremki. Nie ugniatać, jedynie delikatnie uformować. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temp. 175 st. C. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Włożyć do garnka z grubym dnem i dusić mieszając, aż truskawki zmiękną. Dodać listki mięty. Wymieszać i polać sosem gotowe ciasto.
Smacznego!

Agniejsza Majksner – Slow Me

Komentarze

Na wakacyjny piknik polecamy  zdrowe ciasto z kaszy jaglanej ze smażonymi truskawkami z miętą. Przygotowanie go nie zajmie dużo czasu, a efekt jest pyszny. Sprawdźcie! Co potrzeba: 300 g kaszy...
" />