Przejdź na dymną stronę mocy

Przejdź na dymną stronę mocy
Po długiej i deszczowej wiośnie przyszło w końcu lato.

W takim okresie whisky często najlepiej sprawdza się jako element koktajli lub po prostu na grubej warstwie lodu. Co jednak, kiedy lato przeminie? Już teraz warto przygotować się na taką ewentualność i zaopatrzyć się w whisky, która idealnie wpasuje się w jesienny klimat, kiedy to mokre liście przywitają nas o poranku wilgotnym zapachem, tak by wieczorem zniknąć w przydomowych ogniskach.

Wszechobecny zapach dymu snującego się po polach spowije niewielkie miasteczka, ginąc gdzieś po cichu w wieczornej mgle. Wtedy właśnie z mroku wyłania nam się zielona i charakterystyczna butelka, która dla wielu miłośników bursztynowego trunku jest kwintesencją dymnych whisky z wyspy Islay. Przygotujcie się na nadejście Ardbeg 10YO.
W zapachu odnajdziemy rozgrzany i ciepły asfalt zroszony deszczem, dym z ogniska, wyschnięte drewno, sól morską i wodorosty. Zaraz po tej fali dymu i morza wychodzi na wierzch to drugie oblicze Ardbega, schowane w tle wraz z karmelową słodyczą oraz nutą cytrusów. Im dłużej pozostawimy go w kieliszku, tym bardziej ta słodycz będzie dominować i wychodzić na wierzch.

W smaku jest trochę jak fale morza rozbijające się o nabrzeże portu. Początkowo oleisty i lekko słodki. Po chwili ciepły, rozgrzewający i pikantny. Zaraz potem słodycz znów wychodzi na wierzch, by zaraz po tym ustąpić miejsca pieprznej końcówce. Smak limonki, mokrego tytoniu, asfaltu i dym.

Według mnie klasyczny i podstawowy Ardbeg 10YO świetnie sprawdzi się w te długie, jesienne wieczory, jednak… zaraz, zaraz – mamy przecież środek lata, więc po co czekać aż tak długo, skoro kieliszek Ardbega sprawdzi się dobrze o każdej porze roku. Tym bardziej, że jego dymna natura idealnie pasuje do zimnych drinków zmieszanych z piwem imbirowym i limonką. W ten właśnie sposób zamierzam powitać nadejście lata.
Wasze zdrowie!

Bartosz Ziembaczewski – Autor wielu publikacji oraz recenzji ukazujących się na łamach Magazynu Whisky oraz Aqua Vitae. Twórca witryny www.whiskyhome.com.pl, pasjonata whisky.
Współorganizator Whisky Day Cracow, który odbędzie się 20 maja w Fortach Kleparz w Krakowie. Prowadzi i organizuje degustacje, propaguje kulturę picia whisky, a przede wszystkim uwielbia spędzać czas z kieliszkiem w dłoni.Więcej informacji znajdziecie na www.whiskydaycracow.pl

Komentarze

Po długiej i deszczowej wiośnie przyszło w końcu lato. W takim okresie whisky często najlepiej sprawdza się jako element koktajli lub po prostu na grubej warstwie lodu. Co jednak, kiedy...
" />