Piersi z kaczki w syropie z kwiatów lawendy [przepis]

Piersi z kaczki w syropie z kwiatów lawendy [przepis]
Składniki:
  • dwie piersi z kaczki

Marynata – składniki:

*1 łyżka oleju ryżowego

*8 ziaren jałowca

*3 liście laurowe

*1 szczypta chili

*4 gałązki świeżego rozmarynu

*2 gałązki świeżej mięty

*1 łyżeczka soku z cytryny

*świeżo mielony pieprz

*sól

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać piersi z kaczki. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi obsmażyć na patelni (najpierw od strony skóry!) do zrumienienia z obu  stron. Następnie wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 °C, na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika dać mięsu odpocząć przez około 10 minut. Można podawać z borówkami.

Komentarze