Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

W polskich domach powraca zwyczaj spożywania gęsiny w dniu Świętego Marcina, obchodzonego 11 listopada, podobnie jak Święto Niepodległości. Choć Polska jest jednym z największych producentów tego mięsa w Europie, a tradycja hodowli gęsi sięga XVII wieku, wciąż w spożyciu gęsiny daleko nam chociażby do Niemców. Warto na nowo odkryć to nieco zapomniane mięso w ciekawych połączeniach kulinarnych, jak chociażby ze słodką śliwką kalifornijską.

 

 

Składniki:

80 dkg piersi gęsiej (2 filety)
300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego
2 winne jabłka
10 śliwek kalifornijskich
6 ząbków czosnku
10 gałązek tymianku
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Gęsie piersi myjemy, osuszamy. Górę piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w kratkę, solimy, obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Piersi kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu, dodajemy gałązki tymianku oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Na wolnym ogniu smażymy piersi do wytopienia tłuszczu (skórka powinna być rumiana). W trakcie wytapiania zdejmujemy z patelni zarumienione ząbki czosnku, zostawiamy je jako dodatek do dania. Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, przelewamy część wytopionego tłuszczu (nie może być go za dużo, będziemy dolewać cydr), dolewamy cydr. Gęsie piersi obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), śliwkami suszonymi z Kalifornii, gałązkami tymianku, dodajemy także dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinie.

Naczynie z gęsiną umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z funkcją termoobieg. Piersi gęsie pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia, obok układamy upieczone jabłka, śliwki kalifornijskie, ząbki czosnku w łupinach. Całość posypujemy świeżymi listkami tymianku. Do sosjerki przelewamy sos z pieczenia, podajemy wraz z mięsem.
4 porcje

Czas przygotowania:
70 min

Komentarze

W polskich domach powraca zwyczaj spożywania gęsiny w dniu Świętego Marcina, obchodzonego 11 listopada, podobnie jak Święto Niepodległości. Choć Polska jest jednym z największych producentów tego mięsa...
" />