Pieczony dorsz z białymi warzywami zimowymi z sosem z białego wina a la Chez Nicholas [przepis]

Pieczony dorsz z białymi warzywami zimowymi z sosem z białego wina a la Chez Nicholas [przepis]
Składniki

(dla 2 os)

świeży filet z dorsza 300 g

przybranie

biała rzodkiewka 50g

biała marchewka 50g

buraki chioggia 10 g

Sos

rybny wywar 200 ml (lub głowa białej ryby do zrobienia wywaru)

francuskie wytrawne białe wino (np. chardonnay) 50 ml

kwaśna śmietana 100 g

tymianek

liść laurowy

opcjonalnie ząbek czosnku

warzywa (marchewka, cebula, seler)

Przygotowanie

Oczyść wszystkie składniki, przemyj szybko rybę pod zimną wodą i pozbądź się ości. Ugotuj rzodkiewkę i marchewkę l’anglaise lub na parze. Przypraw odrobiną pieprzu i soli morskiej Guérande.

W międzyczasie przygotuj sos. Wrzuć rybią głowę do zimnej wody, zagotuj, wylej i powtórz procedurę już z warzywami i przyprawami. Po ponownym zagotowaniu obniż temperaturę i gotuj 30 min. Podsmaż pokrojone warzywa na oliwie z oliwek i wrzuć do garnka z wywarem, przyprawami i czosnkiem. Po zagotowaniu pozostaw na minimalnym ogniu przez 30 min. Odfiltruj bulion, zredukuj jego objętość do poziomu półpłynnego, dodaj białe wino i zmniejsz o połowę objętości. Następnie dodaj śmietanę i przyprawy i wymieszaj dokładnie.

Podczas wykańczania sosu włóż rybę do piekarnika z odrobiną masła, soli i pieprzu i piecz w 220 stopniach przez pięć minut lub odrobinę dłużej, w zależności od wielkości ryby.

Włóż gotowane warzywa do sosu, by się rozgrzały i nabrały smaku. Gorącą rybę podawaj z cienką warstwą surowych buraków chioggia na wierzchu – nadadzą świeżości i naturalnej słodyczy. Możesz podawać danie również z ryżem.

cheznicholas.pl

Więcej przepisów TUTAJ

Komentarze