Pieczeń cielęca z sosem kurkowym

 Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kości (udziec)
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 cebule
  • 20g suszonych kurek
  • 250ml letniej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • brukselka ugotowana al dente
  • ziemniaki ugotowane al dente

Przygotowanie:

  1. Cielęcinę posól i posyp białym pieprzem. Odstaw na 2 godziny.
  2. W letniej wodzie zamocz suszone kurki.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso z każdej strony.
  4. Przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
  5. Na pozostałym na patelni maśle podduś delikatnie pokrojoną w pióra cebulę.
  6. Zawartość patelni przelej do naczynia z mięsem. Dodaj grzyby i wodę, w której się moczyły.
  7. W mięso wbij termometr kuchenny i ustaw temperaturę 55°C. Piecz ok. 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
  8. Wyjmij mięso, a pozostały sos i grzyby oraz cebulę przelej do osobnego, wysokiego naczynia. Zmiksuj na gładki mus przy pomocy blendera.
  9. Pieczeń podawaj z sosem, ziemniaczkami i brukselką.

Smacznego!

Komentarze

 Składniki: 1 kg cielęciny bez kości (udziec) sól biały pieprz 2 cebule 20g suszonych kurek 250ml letniej wody 1 łyżka masła klarowanego brukselka ugotowana al...
" />