Ostra zupa z soczewicy doprawiona kminem rzymskim [przepis]

Ostra zupa z soczewicy doprawiona kminem rzymskim [przepis]
Składniki:

·        Ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

·        100 g czerwonej soczewicy

·        100 g zielonej soczewicy

·        5-6 pomidorów

·        1 cebula

·        ½ pora

·        4 ząbki czosnku

·        3 ziemniaki

·        1 łyżeczka papryki słodkiej

·        1 łyżeczka kminu rzymskiego

·        ½ łyżeczki papryki ostrej

·        ½ łyżeczki kminku

·        2 łyżki masła

·        2 łyżki oliwy

·        Sól, pieprz do smaku

·        Pasta paprykowa z tubki (wg. uznania)

Przygotowanie:

Zupa musi być gęsta, to moje motto. Pożywna, sycąca, rozgrzewająca. Taka jest właśnie zupa z soczewicy, którą przygotowuję dość często – zwłaszcza zimą. Można ją ugotować na bulionie mięsnym lub warzywnym. Zaczynamy? Na oliwie zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie wrzuć pokrojonego pora i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj suchą soczewicę, masło oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Zalej bulionem (tak, by przykrył soczewicę) i duś około 15-20 minut. Soczewicę przełóż z patelni do większego garnka, wlej resztę bulionu, dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj ok. 15 minut. W między czasie, w osobnym garnku, ugotuj ziemniaki w koszulkach. Zaczekaj aż wystygną, obierz ze skórki, ubij na gładką masę. Dodaj ziemniaki do zupy, delikatnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, pastę z papryki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

 

Tekst i aranżacje: Agnieszka Żelazko
www.zelazkowkuchni.pl
Zdjęcia i produkcja: Adam Cisowski
www.adamcisowski.pl

 

Więcej przepisów

Komentarze