Orientalny twist z japońskiej whisky

Daleki wschód od wieków jest źródłem niezliczonej ilości cennych dóbr i wynalazków. Jeżeli chodzi o wkład w tworzenie zacnych trunków, nie sposób przecenić wartości japońskiej whisky! Początkowo Japończycy skrupulatnie kopiowali szkockie metody włącznie z zatrudnianiem się w szkockich destylarniach i importem tamtejszego jęczmienia. Dzisiaj Japonia jest drugim na świecie producentem whisky, a jej wyroby zdobywają wiele nagród. Zaprezentujemy zatem orientalny twist na klasycznym manhattanie – koktajlu, w którym pierwsze skrzypce gra właśnie whisky.

SKŁAD:

  • 60 ml Nikka Coffey Grain
  • 30 ml Słodki Wermut
  • 4 dash Macerat herbaty Yunan

PRZYGOTOWANIE:

Wlej wszystkie składniki do szklanicy z lodem, wymieszaj dokładnie. Przelej do schłodzonego kieliszka. Serwuj straight up – bez lodu.

Bartosz Konieczny | szef baru | autor przepisu

 


Komentarze

Daleki wschód od wieków jest źródłem niezliczonej ilości cennych dóbr i wynalazków. Jeżeli chodzi o wkład w tworzenie zacnych trunków, nie sposób przecenić wartości japońskiej whisky! Początkowo Japończycy skrupulatnie...
" />