Orientalne mięso z kociołka [przepis]

Orientalne mięso z kociołka [przepis]
Orientalne mięso z kociołka

Składniki:

2,5 kg mięsa (wieprzowiny lub dziczyzny)
½ szklanki czerwonego wina
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
1 łyżka mielonego kuminu
Pół łyżki mielonej kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
3 duże czerwone cebule
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 cukinia
5 dużych ziemniaków
1 puszka pomidorów w zalewie
½ kostki masła
Liście kapusty (do wyłożenia kociołka)

Przygotowanie:

Mięso pokrój jak na gulasz i zamarynuj go przynajmniej 10 godzin wcześniej. Aby przygotować marynatę wymieszaj wino, oliwę, ocet balsamiczny, miód, czosnek i przyprawy. Mięso wymieszaj z marynatą, przełóż do szklanego naczynia, wstaw do lodówki na całą noc. Żeliwny kociołek (odpowiednio wypalony i przygotowany do gotowania) wyłóż obficie liśćmi kapusty, wlej trochę oleju, wkrój kilka kawałków masła i dodaj odrobinę marynaty, w której leżało przez całą noc mięso. Dno kociołka wyłóż pokrojonymi w grube plastry ziemniakami (bez obierania), na to wyłóż mięso razem z marynatą, a następnie pokrojone warzywa. Wymieszaj całość w taki sposób, by nie „zruszyć” ziemniaków i kapusty. Podlej odrobinę winem, a na górę wkrój jeszcze kilka kawałków masła. Kociołek wstaw do ogniska, ale tylko wtedy, gdy ogień przygaśnie i będzie tlił się żar. Gotuj ok. 2h (w zależności od mocy ognia/żaru). Smacznego!

Tekst i aranżacje: Agnieszka Żelazko

www.zelazkowkuchni.pl

Zdjęcia i produkcja: Adam Cisowski

www.adamcisowski.pl

Komentarze