Nutella śliwkowa

Nutella śliwkowa, tym razem przepis na sobotę na słodko.

co potrzebne:

1 kg śliwek węgierek – dojrzałych
200 g migdały w płatkach
60 g kakao naturalnego
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki goździki mielone
1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
100 g cukru brązowego
miód lipowy lub wielokwiatowy

jak zrobić:

Śliwki wydrylować. Włożyć do garnka o grubym dnie. Dodać cukier. Smaży, mieszając, aż śliwki całkowicie się rozpadną, cukier rozpuści, odparuje nadmiar płynu, tak, by wszystko razem stanowiło jednolitą, gęstą masę. Dodać kakao, kardamon, goździki, sproszkowaną wanilię i na małym ogniu mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Migdały uprażyć na suchej patelni do zrumienienia się, dodać do nutelli i zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać miód wg uznania do osiągnięcia pożądanej słodyczy. Po ostygnięciu nutellę przechowywać np. w słoiku w lodówce do tygodnia. Doskonale komponuje się z chałką.
Smacznego!

tekst i tot: Agnieszka Majksner

Komentarze

Nutella śliwkowa, tym razem przepis na sobotę na słodko. co potrzebne: 1 kg śliwek węgierek – dojrzałych 200 g migdały w płatkach 60 g kakao naturalnego 1/3...
" />