Nowa Huta i Stary Kraków warzą piwo

Mówi się, że Nowa Huta to młodsza siostra Krakowa. Browar Huta Piwa powinien być więc nazywany młodszym bratem Browaru Stary Kraków. Niedawno doszło do wydarzenia bez precedensu – połączyły się dwie fale piwnej rewolucji rodem z Grodu Kraka. Reaktywowany pionier piwowarstwa rzemieślniczego w Polsce – Stary Kraków zaczął warzyć z Hutą Piwa, czyli jedną z najmłodszych inicjatyw piwowarskich. No więc na moim rodzimym podwórku znowu dzieje się coś ciekawego.

Smocza Głowa – tak nazywało się owiane legendą piwo dostępne lata temu w wybranych lokalach Krakowa. W czasach, gdy pomysł na Browar PINTA co najwyżej leżakował w głowach jego założycieli, a hasło „browar kontraktowy” nikomu jeszcze nic nie mówiło, powstało pierwsze polskie ale. Dokładnej mówiąc cztery: Amber Ale, Pale Ale, Dark Ale oraz Golden Ale. Wzorowane na amerykańskich piwa górnej fermentacji były w owym czasie ewenementem na rodzimym rynku. Za ich powstanie odpowiada Tomasz Jabłoński, założyciel działającego w latach 2005-2007 Browaru Stary Kraków.

1 of 3

Komentarze

Mówi się, że Nowa Huta to młodsza siostra Krakowa. Browar Huta Piwa powinien być więc nazywany młodszym bratem Browaru Stary Kraków. Niedawno doszło do wydarzenia bez precedensu – połączyły...
" />