Nasza jerozolimska szakszuka propozycją na pyszne, pożywne śniadanie lub lunch

Nasza jerozolimska szakszuka propozycją na pyszne, pożywne śniadanie lub lunch

Składniki na 2 porcje:
1 mała czerwona cebula
1 duża czerwona papryka
6 pomidorów bez skórki
100 g czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
łyżka oleju kokosowego
2 średnie jajka
opcjonalnie: sól himalajska, pieprz, słodka papryka
łyżeczka mielonego kuminu

Jak?
Nastaw do gotowania czerwoną soczewicę, w międzyczasie pokrój w kostkę cebulę, dodaj drobno posiekany czosnek, podsmaż na łyżce oleju kokosowego aż się zeszkli. Przygotuj sos: pomidory pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i kuminem- całość zblenduj. Do sosu dodaj ugotowaną soczewicę i duś pod przykryciem ok 10 min, aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Na suchej patelni teflonowej usmaż jajko sadzone, tak przygotowane jajka ułóż na sosie. Nałóż szakszukę na talerz i dodaj świeży szpinak, rukolę lub seler naciowy.
Smacznego!

Przepis przygotowała Katarzyna Gędoś – Dietetyk FitLab

www.fitlabcatering.pl

Komentarze