Mus z gorzkiej czekolady

Fot. Robert Bednarczyk | Lounge

Mus z gorzkiej czekolady z malinami i bezą pietruszkową

Składniki (na 2 porcje):
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jajko Bio
  • 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
Beza pietruszkowa (na 6 sztuk):
  • 70 ml białko Jaja Bio
  • 100 g ekologicznego cukru brązowego
  • 1 łyżeczka białego octu ryżowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • skórka z połowy limonki
  • kilka poszatkowanych listków pietruszki
Do dekoracji:
  • Maliny
  • Ziemia orzechowa ( pokruszone prażone orzechy nerkowca )
Jak?

Czekoladę połam na kosteczki, następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę ostudź. Żółtko utrzyj z miodem, na biały puszysty krem. Całość wymieszaj ze sobą. Białko ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę, po czym połącz je z kremem czekoladowym, kardamonem i cynamonem, delikatnie mieszając łyżką.  Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki na min. godzinę.

Beza z limonką i pietruszką:

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj poszatkowaną pietruszkę i skórkę z limonki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, następnie  uformuj w charakterystyczne bezy. Piecz w piekarniku przez godzinę w temp. 130 °C z termoobiegiem.

Smacznego !

Przepis: FitLab Catering

Komentarze

Mus z gorzkiej czekolady z malinami i bezą pietruszkową Składniki (na 2 porcje): 60 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka miodu 1 jajko Bio 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego...
" />