Moda na jedzenie, czyli trendy kulinarne w 2016 roku

Co roku w wielu sferach pojawiają się nowe trendy, którym w większym bądź mniejszym stopniu, bardziej lub mniej świadomie ulegamy. Są to pewne tendencje, które nas otaczają. W modzie jest to dosyć oczywiste zjawisko, w kulturze również, jako, że są to pewne tytuły, które rozreklamowane właściwym nazwiskiem sprawiają, że daną rzecz trzeba zobaczy/przeczyta,by być „na bieżąco”. W kulinariach również panuje moda. W końcu jedzenie jest modne, może być sztuką. Taką użytkową, sztuką dnia codziennego. A jak każda forma mody i sztuki, również i w tej sferze znajdziemy pewne dominujące trendy.

Co będziemy jeść, jakie smaki odkryjemy na nowo i do jakich nowych produktów sięgniemy w 2016 roku?

Rok 2015 na pewno wskazał nam pewne tendencje i rozpoczął ciekawy etap. Zdrowa żywność i świadomość racjonalnego odżywiania stały się ważnym kulinarnym kamieniem milowym. Oczywiście musieliśmy w związku z tym poeksperymentowa
, a liczba diet – bez laktozy, cukru, glutenu, wegańska przyprawiały o zawrót głowy. Nie oznacza to, że nie skusiłam się na parę gastronomicznych kaprysów jakie zaoferował nam 2015… I z niecierpliwością czekam na kulinarne doznania 2016 roku!

WARZYWA ORAZ KUCHNIA HAWAJSKA

W związku z rolą jakie zaczęło odgrywać zdrowe jedzenie w ogólnej świadomości społecznej, ta tendencja wydaje się być naturalnym skutkiem. Warzywa będą królowały na naszych stołach, przestaną być tylko dodatkiem. Jest to też związane z odkrywaniem kolejnej kuchni, hawajskiej. Szczególnie dużą popularnością będzie się cieszyć sałatka poke zrobiona ze świeżych, surowych ryb, warzyw, owoców uwieńczona sosem domowej roboty z naturalnych składników. Prawdziwa uczta dla duszy i ciała!

AZJA – KOLEJNE ODSŁONY

Azjatycka kuchnia z każdym rokiem zrzesza co raz większą liczbę fanów. Zaczęło się oczywiście od sushi, którego obecnie możemy skosztować w wielu wersjach – od klasycznej, wegańskiej po naleśnikową wersję na słodko dla najmłodszych. Jednak apetyt wraz z jedzeniem rośnie, dlatego krok po kroku odkrywaliśmy dalsze kulinarne zakamarki Azji. Ramen, pak choi, curry, zupa miso, hummus… W tym roku czas na kolejną odsłonę japońskiej kuchni – okonomiyaki, czyli wytrawną wersję naleśników. Danie wywodzi się z okolic Hieroszimy, a co to dokładnie jest? Tłumaczenie nazwy mówi wszystko – „konomi”, czyli lubi/chcie,a „yaki” oznacza smaży. „Smaż co chcesz”. Brzmi zachęcająco i zapowiada dużą ilość kulinarnych eksperymentów. Głównym składnikiem jest kapusta, jednak reszta zależy już tylko od nas, możemy dodać wszystko – od owoców morza po warzywa i mięso. Danie zazwyczaj polewa się sosem warzywnym z dodatkiem majonezu. Czekam z niecierpliwością na polską wersję z regionalnymi dodatkami!

ZDROWY JAK RYBA

Obecnie co raz częściej poruszanym problemem przez wielu kucharzy, m.in Jamie Oliviera, jest malejąca liczba niektórych gatunków ryb, a także sztuczne hodowle. Co z tym możemy zrobi
? Czas by na naszych talerzach zagościły mniej popularne ryby, które uznajemy za śmieciowe i niegodne uwagi. 2016 to rok, w którym odkryjemy tautoga czarnego, kurkę czy też cefala pospolitego. Pozwoliłoby to na zmniejszenie połowu i wzrost populacji takich ryb jak tuńczyk oraz bardzo popularny łosoś. Rybna rewolucja na naszych talerzach to nie tylko kwestia poznawania nowych smaków, ale także ochrony środowiska i niektórych gatunków ryb.

KIEŁBASKA

W ostatnich czasach street food stał się bardzo popularny, food trucki z jedzeniem możemy zobaczyć niemal przy większości wydarzeń. Pozwala to na spróbowanie czegoś nowego, ale także na stworzenie lokalnych wersji popularnych i znanych dań. Nic więc dziwnego, że zdążyliśmy już odkryć hamburgera w każdej możliwej odsłonie. Wariantów było mnóstwo – różne rodzaje bułek, mięsa, dodatków, sera, sosów. Hamburgerowe szaleństwo. Po testowaniu ich już całkiem długo nadszedł czas by sięgnąć po kolejne uliczne jedzenie, odkryć na nowo dobrze nam znane smaki. Na pomoc przyszła nam dobrze znana już – kiełbaska. Jestem ciekawa jakie warianty teoretycznie prostego jedzenia czekają na nas w tym roku. W tortilli? Z suszonymi pomidorami i rozmarynem? W cieście francuskim? Proste jedzenie, dzięki któremu kreatywność kucharzy może nas zaskoczy.Także nasze kubki smakowe.

LIŚCIE BROKUŁU

Jarmuż był wszędzie. Chipsy, sałatki, koktajle… Jarmużowe szaleństwo trwało, a tag #kale w internecie zdobywał szczyty popularności. Zdrowe jedzenie na pewno ma co raz więcej fanów. Jednak obecnie jarmuż zaczną wypierać liście brokułu. Zazwyczaj wyrzucane do kosza, są bardzo dobrym źródłem witaminy A i C, białka oraz wapnia (mają go niemal 3 razy więcej niż mleko!). Możne je zmiksować do koktajlu warzywno – owocowego.

OWSIANKA INACZEJ

Nie jest to wprawdzie nic nowego w naszej kuchni, ale w tym przypadku będą różne odsłony czegoś, co zna chyba każde pokolenie – owsianki. Zazwyczaj jest przyrządzana na słodko na śniadanie, ale tym razem poznamy wytrawną wersję. Jak? Wystarczy ugotować w osolonej wodzie, a jako dodatek zastosować to co zazwyczaj kładziemy na poranne kanapki – jajko, bekon, szynkę, łososia. Posypana ziołami bądź też prażonymi orzechami. A może wariant z rozpuszczonym serem? Fani wytrawnych śniadań będą w niebie! Idąc nawet o „smak” dalej możemy przygotować słoną kruszonkę i przykładowo zapiec w niej warzywa.

ACAI BOWLS

Już sam wygląd acai bowls przyprawia o zawrót głowy i wzrost apetytu. Kolorowe, smakowicie udekorowane owocami i orzechami sprawiają, że na samą myśl staję się głodna. Zrobione ze zdrowych jagód acai, posypane wiórkami kokosowymi i suszonymi owocami, gwarantują zastrzyk witamin z samego rana! Wkrótce i w Polsce zawita do nas szaleństwo kolorowych misek.2016 na pewno zapewni nam kulinarną rewolucję.Wystarczy zasiąść do stołu i posmakować nowego roku i „starych-nowych” smaków. Z jednej strony sięgamy do korzeni kuchni i wracamy do tego co znamy, a z drugiej strony z chęcią poznajemy lokalne potrawy odległych krajów. Jesteście gotowi na jedzeniową ucztę jaką nam zgotuje ten rok?

Adriana Cybulska

 

Komentarze

Co roku w wielu sferach pojawiają się nowe trendy, którym w większym bądź mniejszym stopniu, bardziej lub mniej świadomie ulegamy. Są to pewne tendencje, które nas otaczają. W modzie...
" />