Małżeństwo doskonałe?

Małżeństwo doskonałe -wino

Już od dawna chodzi za mną temat popularny, acz raczkujący w swej istocie: jak łączyć wino z potrawami? Czy to swoista moda, trend, łamanie konwenansów?

Wino i jedzenie łączą się od wieków. Odpowiednio dobrane potrafią stworzyć duet doskonały. Ale dobranie to swoista sztuka i czas poświęcony praktykowaniu. Są wśród nas eksperci jak Monika Bielka – Vescovi, którą zapytałam o kilka wskazówek jak robić, żeby było dobrze. Wyjaśniła, że najważniejszą rzeczą jest osobista preferencja, gust, zadowolenie, wszystkie inne reguły są na drugim miejscu, nawet gdy nasz wybór przeczy wszelkim zasadom.

Przede wszystkim trzeba eksperymentować. Zasada białe do ryby, czerwone do mięsa już dziś nie obowiązuje – w myśl zasady „jem co lubię i piję to co lubię”. Można niemniej jednak spróbować zachować równowagę, by dopasować ciężar wina do głównego, najważniejszego czy też wiodącego składnika potrawy. Tak, by wino kontrastowało z potrawą nie zagłuszając jej. Można także metodą prób i błędów uzupełniać smak potrawy za pomocą wina lub odwrotnie. Tu trzeba być bardziej cierpliwym i konsekwentnym w pogłębianiu swojej wiedzy.

1 of 3

Komentarze

Już od dawna chodzi za mną temat popularny, acz raczkujący w swej istocie: jak łączyć wino z potrawami? Czy to swoista moda, trend, łamanie konwenansów? Wino i jedzenie łączą się...
" />