Małopolski Festiwal Smaku po raz 10!

Małopolski festiwal smaku po raz 10

Dobiegło końca półtoramiesięczne smakowanie Małopolski. W czerwcu i lipcu, w siedmiu półfinałach, o prawo uczestnictwa w Wielkim Finale, rywalizowało ponad 140 producentów i wytwórców. Nagrodzeni i wyróżnieni przez jury oraz nominowani w plebiscycie publiczności spotkali się w weekend z 23-24 sierpnia na Placu Wolnica w Krakowie.

W wyjątkowej atmosferze w jednym miejscu zebrano i pokazano bogatą cafeterię smakołyków, specjałów, produktów i ludzi, którzy je produkują. Ludzi działających na skalę małego wytwórcy z zachowaniem tradycji i regionalności, którą widać w produktach wytwarzanych z wielkim pietyzmem, nastawieniem na odpowiedzialność i przywiązanie do etyki ekologicznej. Ludzi, mających kreatywne pomysły na swoje wyroby. Widać i czuć było zaangażowanie i pasję, a także ogromną pracę włożoną w prezentowane specjały.

Pokazano kulinarną różnorodność Małopolski – miody, wędliny, ryby, chleby, wypieki, przetwory mleczne ( w tym wybór serów), pierogi i wiele innych. Nie zabrakło oczywiście ciekawostek takich jak np. lody z fasoli „Piękny Jaś”, sok z pomidorów malinowych, suski miód spadziowy, galicyjska wisienka zalana lokalnym alkoholem – jurajskim Czarem Pustyni, charsznicka gołąbkowa kapusta kiszona.

1 of 3

Komentarze

Dobiegło końca półtoramiesięczne smakowanie Małopolski. W czerwcu i lipcu, w siedmiu półfinałach, o prawo uczestnictwa w Wielkim Finale, rywalizowało ponad 140 producentów i wytwórców. Nagrodzeni i wyróżnieni przez jury oraz nominowani w plebiscycie publiczności...
" />