Luksusowe makaroniki – słodkości dla biedaków?

Luksusowe makaroniki – słodkości dla biedaków?
Historia makaroników zaczyna się nie we Francji (jak zdawało by się myśleć), a w Italii. Podobno pierwsze makaroniki, które z tymi dzisiejszymi miały niewiele wspólnego, pojawiły się w już VIII wieku w weneckich zakonach.Przez stulecia uważane były zresztą za danie, a nie deser. Makaroniki – kolejny przykład kuchni ubogich, początkowo stanowiące pokarm biedaków, z czasem zyskały uznanie wśród zamożniejszych grup ludności, pojawiły się na stołach możnowładców i monarchów.

W XIII wieku w regionach upraw migdałów w Lombardii, Lotaryngii i Kraju Basków pieczono ciastka z mielonych migdałów z dodatkiem miodu i białek. W XVI wieku Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, sprowadziła ciasteczka do Francji. W XVII wieku w księgach opisywano makaroniki jako placki z cukru, migdałów, wody różanej i piżma.

W okresie odrodzenia znane i cenione były w całej Europie i w krajach arabskich. Z makaroników po Rewolucji Francuskiej zasłynęło miasto Nancy. Stało się tak za sprawą zakonnic, którym zakazano spożywanie mięsa, więc zamiast niego piekły i jadły migdałowe makaroniki. Makaroniki, które znamy i kupujemy dziś, wprowadziła w drugiej połowie XIX wieku paryska cukiernia rodziny Ladurée. Podobno kuzyn założyciela firmy wpadł na pomysł, aby obie połówki ciasta przełożyć kremem i złożyć w jedno ciasteczko.

1 of 3

Komentarze

Historia makaroników zaczyna się nie we Francji (jak zdawało by się myśleć), a w Italii. Podobno pierwsze makaroniki, które z tymi dzisiejszymi miały niewiele wspólnego, pojawiły się w już VIII...
" />