Luksus to szklarnia, jakość to rolnik

Luksus to szklarnia, jakość to rolnik

Noma to restauracja w Kopenhadze. Wydaje się, że większości fascynatów kulinarnych czytających to teraz  nie trzeba jej przedstawiać, jest ona bowiem uznawana przez wielu za najlepszą restaurację na świecie. Rene Redzepi, właściciel, otworzył Nomę w 2003 roku i od tego czasu pozostaje wierny swoim zasadom: zasadom kuchni nordyckiej. Dla niewtajemniczonych: w krajach Skandynawskich istnieje trend na “skracanie”produktom drogi na talerz.

Restauracje mają więc zaufanych, lokalnych dostawców i rolników, własne ogródki warzywne, menu oparte na sezonowych produktach… taka właśnie jest Noma. Wszystko jak najbardziej organiczne i jak najlepsze jakościowo. W lutym tego roku restauracja otworzyła się ponownie, w nowym budynku, po ponad rocznej przerwie. Jeśli myślicie o wizycie w Kopenhadze, na przykład w wakacje, lepiej wybierzcie Nomę już dziś. Rezerwacje na pierwsze kilka miesięcy rozeszły się w kilkanaście godzin.

Fot. Materiały prasowe

Komentarze