Lody Inaczej

Tradycyjne, rzemieślnicze czy naturalne… Kryjące się pod tymi nazwami lody szturmem zdobywają kolejne polskie miasta. Po swoje ulubione smaki, serwowane prosto z charakterystycznych  pojemników ukrytych pod metalowymi pokrywkami, mieszkańcy Wrocławia, Poznania czy Katowic ustawiają się w długich kolejkach. Dla jednych to powrót do zapomnianych smaków z dzieciństwa, dla innych z kolei okazja do spróbowania czegoś kompletnie nowego. Po długich latach monopolu kolorowych lodów na patyku, produkowane z naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych barwników, lody stają się coraz bardziej popularne wśród amatorów letniego orzeźwienia. Malina z rozmarynem czy truskawka z miętą to niebanalne połączenia które zachwycą nie jednego lodomaniaka. Oprócz smakowych eksperymentów, w ofercie znajdziemy rownież tradycyjną śmietankę czy mleczną czekoladę.

O kulisach tego lodowego fenomenu postanowiłam porozmawiać z katowicką wytwórnią lodów tradycyjnych LODOWATO.

Skąd pojawił się u Was pomysł na otwarcie lodziarni tradycyjnej ?

Pomysł zrodził się w trakcie podróży- tych bliższych i dalszych. Nie można odwiedzić Włoch i nie spróbować włoskich lodów. W pewnym momencie zaczęliśmy się po prostu zastanawiać dlaczego Włosi mogą, a my nie. Dlaczego nie można by produkować dobrych, prawdziwych lodów na naszym podwórku.

Lody tradycyjne są nowością na rynku, czy to raczej powrót do korzeni ?

Wydaje mi się, że jest to pewnego rodzaju mix tych czynników. Z jednej strony nawiązujemy do korzeni lodziarstwa, najwyższej jakości składników, metod. Jednak, z drugiej strony chcemy odkryć lody na nowo. Dlatego też na stałe znajdziesz u nas klasyczne trio – lody śmietankowe, truskawkowe i czekoladowe. Ale nie boimy się eksperymentować i tworzyć rzeczy jakich jeszcze nie było- zaskakiwać !

Na czym Waszym zdaniem polega fenomen lodów tradycyjnych ?

Ludzie generalnie uwielbiają lody, a rzemieślnicze pracownie są w stanie zaoferować coś, co spełnia oczekiwania najbardziej wymagających lodożerców 🙂  Jeżeli dołożymy do tego najwyższej jakości składniki, nieoczywiste połączenia smakowe i trochę uśmiechu – mamy przepis na dobre lody.

Czy do produkcji używa się wyłącznie naturalnych składników (owoców, czekolady itp.) , bez dodatku sztucznych aromatów i barwników ?

Nie ma lepszych aromatów i barwników niż te z owoców czy  czekolady. Pomysł polega na tym, że cała produkcja odbywa się na miejscu, lody często zaraz po wymrożeniu lądują w witrynie sprzedażowej – nie musimy ich stabilizować, konserwować, przygotowywać do długotrwałego przechowywania w mroźniach. Im prościej tym lepiej.

1 of 2

Komentarze