Jeżeli Hot to tylko Hot toddy

Fot. Bartosz Konieczny

A dokładniej nasz autorski twist tego popularnego koktajlu. Równie prosty co smaczny a sekret smaku tkwi jak zawsze w domowej roboty składnikach.

Oto przepis:
  • 40 ml irlandzkiej whiskey
  • 20ml soku z cytryny
  • 15ml domowego syropu cynamonowego
  • 2 łyżeczki marmolady śliwkowej
  • 80ml wrzątku
Domowy syrop cynamonowy:
  • 5-6 lasek cynamonu gotuj przez 15-20 minut w 0,5L wody. Wyjmij laski cynamonu i wsyp 0,5kg cukru. Podgrzewaj i mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Syrop możesz później wykorzystać do kawy lub innych koktajli.
Domowa marmolada śliwkowa:

1kg śliwek pozbaw pestek, włóż do rondelka i podsmażaj na wolnym ogniu aż się rozpadną. W razie potrzeby jeżeli śliwki nie są wystarczająco soczyste podlewaj je niewielką ilością wody. Opcjonalnie do śliwek możesz dodać skórki pomarańczy i gwiazdkę anyżu. Pod koniec smażenia dodaj ok. 200g cukru. To ile go dodasz zależy od tego jak słodkich używasz owoców. Przetrzyj marmoladę przez sito aby uzyskać gładką konsystencję i pozbyć się skórek.

Sposób przygotowania:

Składniki wlej kolejno od razu do szklanki. Wymieszaj dokładnie. Udekoruj szkło suszoną śliwką lub paloną laską cynamonu dla intensywniejszego aromatu.

poleca:

Bartosz Konieczny | szef baru

Komentarze