Jak zwalczyć choroby?

Jak zwalczyć choroby?
Jak już z pewnością zauważyliście, motywem przewodnim październikowego numeru jest glamour. Jesienny sezon przeziębienia i grypy z pewnością niewiele ma wspólnego z tą tematyką, dlatego dziś przedstawię Wam kilka naturalnych sposobów na jego uniknięcie.

Wyjątkowe właściwości cebuli, cytryny czy czosnku znane są Nam od lat, ale dziś chciałabym Was przekonać, że można skutecznie wzmacniać organizm w sposób nieuciążliwy dla otoczenia i bez przysłowiowej kwaśnej miny.
Poznajcie zatem produkty, które będą Waszymi sprzymierzeńcami w sezonie jesienno – zimowym!

Pietruszka

O tym, że witamina C to doskonałe wsparcie w walce z przeziębieniem wiemy od najmłodszych lat, ale już nie każdy ma świadomość, że jej doskonałym źródłem jest natka pietruszki. Tak, właśnie ten zielony i wcale nie kwaśny dodatek do zup czy – co ostatnio szczególnie modne – koktajli, pozwoli skrócić czas trwania przeziębienia nawet o trzy czwarte! Druga dobra wiadomość jest taka, że witaminy C nie można przedawkować, dlatego obok pietruszki powinniście także sięgać bo inne, równie zielone warzywo…

Brokuł

Już 100-gramowa porcja podgotowanych brokułów zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto brokuły są doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasu pantotenowego i kwasu foliowego oraz minerałów takich jak: chrom, potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka. Substancje te pomagają utrzymywać odpowiedni poziom insuliny we krwi, cholesterolu, a także walczyć z anemią, niedoborem wapnia czy nawet artretyzmem. Gdyby tego było mało, brokuł należy do wyjątkowo niskokalorycznych produktów spożywczych i polecany jest osobom dbającym o linię.

Jak zwalczyć choroby?

Płatki owsiane

Można je kochać lub nienawidzić. Jeśli należycie do pierwszej grupy, to z pewnością wyjdziecie na tym lepiej, a właściwie…zdrowiej. Badania naukowe udowodniły bowiem, że zawarty w płatkach owsianych beta-glukan wzmacnia układ immunologiczny, pobudzając do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii i wirusów atakujących organizm. Ponadto, spowalnia proces przyswajania cukrów, zapobiegając tym samym otyłości i cukrzycy typu 2, a także wiąże substancje toksyczne wspomagając ich wydalanie z organizmu.

Jogurt naturalny

Od lat stosowany pomocniczo przy antybiotykoterapii, z uwagi na zawartość dobrych bakterii mobilizujących do pracy nasze komórki obronne znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Jedzenie jogurtów zawierających probiotyki zwiększa ilość białych krwinek, co znacznie poprawia szybkość reakcji układu immunologicznego. Już jedna porcja dziennie wystarczy, aby wspomóc Nasz organizm w walce z wirusami.

Jak zwalczyć choroby?

Orzechy brazylijskie

Orzechy wspierają odporność, a ich brazylijska odmiana odznacza się wyjątkową skutecznością. Już jedna sztuka zawiera dzienną dawkę selenu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego i produkcji przeciwciał. Dzięki temu namnażanie chorobotwórczych drobnoustrojów jest skutecznie hamowane.

Cynamon

Pyszny i aromatyczny, o zachwycającym zapachu – tak w skrócie można scharakteryzować cynamon. Warto zwrócić również uwagę na jego zdrowotne właściwości. Cynamon to bowiem prawdziwa antywirusowa i przeciwgrzybiczna maszyna, która nie tylko wzmacnia Nasz układ odpornościowy, lecz także walczy z patogenami powodującymi choroby. Doskonale sprawdzi się jako dodatek np. do naleśników, nadając im iście terapeutyczne właściwości tym samym skutecznie zmniejszając Wasze dietetyczne wyrzuty sumienia. I kto powiedział, że nie można upiec dwóch pieczeni na jednym ogniu?

Jak zwalczyć choroby?

Dynia

Jej kulinarne wykorzystanie to z pewnością jeden z najlepszych argumentów przemawiających za popularnością Hallowen. Jest dobrym źródłem żelaza, niezbędnego do tworzenia krwinek czerwonych odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich tkanek. To także bomba pełna beta-karotenu, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem niszczącym wolne rodniki.

Paulina Salamon

Komentarze