Jak to leci z tą lodówką…?

jak to leci z tą lodówką
Odpowiedniego zagospodarowania przestrzeni w lodówce można się nauczyć. Ma ona zróżnicowaną temperaturę w środku, w zależności od położenia półki czy szuflady, co samoistnie powoduje hierarchię w jej wnętrzu.

Najwyższa półka to obszar najcieplejszy. Tam położyć można produkty o dłuższej przydatności oraz wrażliwe na zbyt niską temperaturę, które raczej potrzebują chłodzenia, a nie niskich temperatur: sery typu brie czy inne pleśniowe zapakowane w osobne opakowania, dżemy, musztardy, majonezy, anchois, kapary, przetwory w oleju – typu suszone pomidory, ciasta  takie jak szarlotka bądź sernik i warzywa zamknięte w szczelne opakowania.

Niżej, na półkach środkowych, powinny znaleźć się produkty o krótszym terminie do spożycia i takie, które powinniśmy po otwarciu szybko zużyć, kolejno od góry: twarogi, serki, jogurty, sery żółte, mleko – bo bakterie kwaszące rozwijają się w wysokiej temperaturze i zapobiegają zepsuciu; następnie pozostałości z obiadu/kolacji czy posiłki przygotowane na kolejny dzień.

1 of 3

Komentarze

Odpowiedniego zagospodarowania przestrzeni w lodówce można się nauczyć. Ma ona zróżnicowaną temperaturę w środku, w zależności od położenia półki czy szuflady, co samoistnie powoduje hierarchię w jej wnętrzu. Najwyższa półka...
" />