Jajecznica w papryce [przepis]

Jajecznica w papryce [przepis]
Kiedyś zapiekałam jajka w papryce, ale ścinały się zbyt szybko, a papryka była za twarda. Dziś robię jajecznicę z cebulką, porem, szparagami, kurczakiem i wypełniam nią już upieczoną paprykę. Smakuje o niebo lepiej! Chcecie przepis?
Składniki (na 2 porcje)

pół cebuli

kawałek pora

trzy szparagi

pół piersi kurczaka

4-5 jajek

pół łyżeczki curry

pół łyżeczki słodkiej papryki

szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą.

Przygotowanie

Cebulkę i pora pokrój, podsmaż na oliwie, dodaj pokrojonego kurczaka oraz przyprawy. Podsmażaj aż mięso będzie miękkie i soczyste. Szparagi ugotuj (do wody dodaj sól oraz pół łyżeczki cukru) a po 8 minutach odcedź i wkrój do kurczaka.Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i wstaw do piekarnika na 20 minut. Gdy papryka będzie miękka przygotuj jajecznicę.Do kurczaka i warzyw wbij jajka i zaczekaj aż się zetną (cały czas mieszając). Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną jajecznicą nafaszeruj paprykę.

 

 

 

Tekst i aranżacje: Agnieszka Żelazko
www.zelazkowkuchni.pl
Zdjęcia i produkcja: Adam Cisowski
www.adamcisowski.pl

Komentarze