Gryczane spaghetti aglio e olio z grillowanym kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorkami

FitLab w stronę słonecznej Italii
Składniki (4 porcje)

400 g fileta z kurczaka
300 g makaronu gryczanego
50 ml oliwy z oliwek
12 różyczek brokułu
8 suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 papryczka chilli
szczypta sody oczyszczonej (dla zachowania chlorofilu obecnego w brokułach)
sól himalajska, pieprz, świeży tymianek, sok z cytryny

Jak?

Makaron ugotuj al. Dente, bez dodatku soli, następnie pozostaw do odsączenia. Kurczaka pokrojonego w kostkę zamarynuj w oliwie z oliwek z dodatkiem soli himalajskiej, pieprzu, tymianku, pokrojonego w bardzo drobną kostkę chilli z wyciśniętym czosnkiem (pół ząbka). Zeszklij na małym ogniu, na patelni, przy użyciu oliwy z oliwek posiekany czosnek z cebulą, następnie dodaj kurczaka i suszone pomidory pokrojone w kostkę- całość podsmaż. W tym czasie zblanszuj różyczki brokułu (ok 5 min), z dodatkiem sody oczyszczonej. Na talerz wyłóż makaron, następnie kurczaka z pomidorami i brokuł. Całość polej łyżeczką soku z cytryny, aby nadać potrawie dodatkową świeżość i zastrzyk witaminy C. Danie jest idealne także dla bezglutenowców !

www.fitlabcatering.pl

Komentarze