Grodzisz. Powrót legendy

huffington post
Nazywany polskim szampanem, zalecany chorym na żołądek i cukrzycę, przedmiot językowego sporu i zarazem tradycyjny polski styl piwa powrócił na salony. Piwo Grodziskie, czyli popularny Grodzisz, po latach rynkowej nieobecności ponownie zagościł na stołach zdobywając serca kolejnych miłośników piwa. Lekki, musujący, orzeźwiający – jest wręcz idealny na lato, dlatego wakacyjne wydanie „Lounge’a” będzie w sam raz, by bliżej przedstawić ten gatunek i zachęcić do spróbowania.

À la Grodziskie, Grodziskie 2.0 i 3.0 z Browaru PINTA, Piwo Grodziskie z Browaru Artezan, Smoked Cracow w kilku wersjach z Pracowni Piwa – prób wskrzeszenia stylu pod rozmaitymi nazwami było już wiele. To jednak niedawna reaktywacja browaru w Grodzisku Wielkopolskim odpaliła prawdziwą petardę popularności tego tradycyjnego polskiego piwa. Niedługo po browarze w Grodzisku, swoje warki zaczęły wypuszczać kolejne browary rzemieślnicze: Jan Olbracht, Nepomucen, Olimp czy Piwne Podziemie. 20 czerwca po raz pierwszy obchodziliśmy natomiast ogólnopolskie Święto Piwa Grodziskiego. Zapomniany styl trafia już nie tylko na salony, ale i pod strzechy!

Grodzisz – co to takiego?

Grodziskie to jedyny typowo polski styl piwny. Jasne, lekkie piwo pszeniczne o ekstrakcie od 7,7°Blg i zawartości alkoholu 2,5-3%. Jego cechą charakterystyczną jest wysokie nasycenie, przez co piwo musuje niemal jak szampan. Kolejna kwestia to wędzoność, którą delikatnie wyczuwa się w smaku i aromacie. Wynika ona z użycia słodu pszenicznego podwędzanego w dymie dębowym lub bukowym, który nadaje piwu specyficznego charakteru. Pod nazwą Bernardyńskie, piwo to produkowane było także w mocniejszej wersji o ekstrakcie 13-14°Blg. Równie ciekawe jest specjalne, przypominające kieliszek do szampana szkło, w którym serwuje się ten trunek.

Grodzisz to styl nie tylko unikalny, ale i wyjątkowo stary. Tradycja warzenia tego piwa w Wielkopolsce sięga ponad 700 lat. Od XVI wieku głównym ośrodkiem produkcji stał się Grodzisk Wielkopolski, od którego nazwy piwo wzięło swoją nazwę. Receptura i oryginalny sposób produkcji Grodzisza przetrwał w niemal niezmienionej formie do XX wieku. W latach 1929-1993 piwo było objęte ochroną prawną jako wyrób regionalny. Niestety, właśnie w 1993 roku browar w Grodzisku został zamknięty po przejęciu go przez Browar Lech, a piwo przestało być produkowane. Na swój powrót czekało kilkanaście lat.

Próby odtworzenia stylu i reaktywacja browaru

Były już w historii piwowarstwa przykłady triumfalnego powrotu zapomnianego stylu. Wystarczy wspomnieć cieszący się 400-letnią tradycją belgijski Witbier, który po zaniknięciu w latach 50. XX wieku został wskrzeszony w Browarze Hoegaarden. Grodzisz dołączył do tego grona. Jego pierwsza próba reaktywacji miała miejsce w Lublinie w 2010 roku, gdy grupa pasjonatów uwarzyło piwo à la Grodziskie. W przeciwieństwie do oryginału powstało ono jednak na słodzie wędzonym – lecz nie pszenicznym, a jęczmiennym. Od roku 2011 piwo to jest produkowane w Browarze PINTA i doczekało się już kilku wersji.

W 2013 roku próby zmierzenia się ze stylem podjął się browar kontraktowy Artezan. Potem przyszła pora na kolejne. Podkrakowska Pracownia Piwa uwarzyła nawet wersję ciemną oraz świąteczną z przyprawami. Prawdziwą sensacją stała się jednak reaktywacja w 2015 roku browaru w Grodzisku Wielkopolskim. Uruchomiony ponownie przez Browar Fortuna, wypuścił na rynek cztery warianty Grodziskiego: klasyczne o ekstrakcie 7,7%, Bernardyńskie o ekstrakcie 13% oraz dwie odmiany smakowe – z sokiem z białego bzu oraz z sokiem z czerwonej porzeczki. Wszystkie na bazie oryginalnego słodu, grodziskiej wody oraz na grodziskim szczepie drożdży. Dwa pierwsze zdecydowanie przypadły mi do gustu i sięgam po nie dosyć często, smakowe z zasady omijam. Inicjatywa w każdym razie cieszy, zwłaszcza, że niedługo po premierze jedna z sieci delikatesów na literę „Ż” wprowadziła je do swojej oferty, przez co piwo to jest niemal powszechnie dostępne.

1 of 2

Komentarze

Nazywany polskim szampanem, zalecany chorym na żołądek i cukrzycę, przedmiot językowego sporu i zarazem tradycyjny polski styl piwa powrócił na salony. Piwo Grodziskie, czyli popularny Grodzisz, po latach rynkowej...
" />