+ Food Film Fest Kraków

Krakowska edycja festiwalu dokumentów kulinarnych kuchnia+ Food Film Fest odbędzie się w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha w dniach 21-23 listopada. Całość w konwencji warsztatów, śniadań, kolacji i pokazów filmowych. Będzie osiem pokazów podczas, których wyświetlonych zostanie 13 filmów, poprzedzone  prelekcjami.

Każdy dzień przeglądu to inna tematyka. 21 listopada (piątek) w sekcji „Społeczeństwo” pojawią się produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia. Będzie można poznać kulisy przemysłowej produkcji jogurtu („Zdrowy jak jogurt?”), dowiedzieć się o wojnie, którą wielkie firmy toczą z rolnikami o ziarno („Ziarno niezgody”), „Food Chains. Rolnik czy niewolnik?” uzmysłowi widzom, że warto pomyśleć, czy wszystkie osoby, dzięki którym jedzenie trafia na nasz stół, są traktowane uczciwie.

22 listopada (sobota) w sekcji „Kultura kulinarna” znalazły się filmy o kluczowych dla japońskiej kuchni produktach („Dashi – esencja Japonii” i „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni”), wycieczka po siedmiu miejscach, które pokazują różnorodność kuchni na Tajwanie („Gotowane i surowe – kulinarna podróż po Tajwanie”). Ostatni sobotni film – „Na tropach generała Tso” – przyjrzy się jednemu z najbardziej popularnych dań chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych, o którym w Chinach mało kto słyszał. Wieczorem , o godz. 22.00 rozpocznie się filmowa kolacja w restauracji Biała Róża, którą przygotuje szef kuchni Łukasz Cichy, a gościem specjalnym będzie Tomasz Jakubiak, kucharz i gospodarz popularnych programów „Jakubiak w sezonie” i „Jakubiak lokalnie” w telewizji kuchnia+. Do czterodaniowej kolacji wina dobiorą Janusz Szaniawski i Maciej Korzeniowski z The Fine Food Group.

23 listopada (niedziela) w sekcji „Smakosze” – świat kawioru („Kawior – czarne złoto”), szampana („Kobiety i szampan”), autorskiej kuchni na najwyższym poziomie („Kaiseki – menu Koyamy” i „El Celler de Can Roca – za kulisami najlepszej restauracji świata”) oraz podróżujących jej śladami foodies. Natomiast o godz. 11.00 w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha rozpocznie się filmowe śniadanie, podczas którego będzie można spróbować przysmaków przygotowanych m.in. przez piekarnię Bałajan, Consonni, Del Duca, Hummus Amamamusi, Jedynie, Pstrąg Ojcowski, Oliwki etc.

1 of 2

Komentarze

Krakowska edycja festiwalu dokumentów kulinarnych kuchnia+ Food Film Fest odbędzie się w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha w dniach 21-23 listopada. Całość w konwencji warsztatów, śniadań, kolacji i pokazów...
" />