Filet z łososia

Fot. Robert Bednarczyk | Lounge

Filet z łososia w pomarańczach z melisą, Risotto z szafranem, wanilią i prażonymi pistacjami

Składniki (na 2 porcje):
  • Filet z łososia 400 g
  • 1 Pomarańcza
  • 100 ml oleju lnianego
  • Szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  • Szczypta pieprzu cytrynowego
  • 100 g ryżu brązowego
  • 0,5 g szafranu
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 cebula biała
  • Ząbek czosnku
  • 1/3 laska wanilii
  • łyżka miodu
  • 0,5l bulionu delikatnego drobiowego
  • kilka listków melisy
  • garść pistacji
Jak:

Filet z łososia zamarynuj w oleju lnianym, soku z pomarańcza i w skórce pomarańczowej. Rybę oprósz delikatnie solą i pieprzem cytrynowym. Tak przygotowanego łososia wstaw do lodówki na kilka godzin.

Przygotuj Risotto: W tym celu zagotuj bulion. Poszatkuj cebulę z czosnkiem, następie podsmaż na oliwie z oliwek. Dorzuć przeciętą laskę wanilii wraz z ryżem. Całość podsmaż jeszcze chwilę, następnie dodaj wino. Parujący alkohol podlej wywarem, używając chochelkę. Kiedy ryż wchłonie wodę, dolej kolejną porcję wody, aż ryż uzyska miękką konsystencję, następie dodaj szafran, miód oraz dopraw solą i pieprzem. Pistacje obierz i praż w piecu przez 8 minut w temperaturze 180 °C. Na talerzu wyłóż Risotto, obok pieczonego łososia, posypanego prażonymi pistacjami.

Efekt wizualny dopieszczą elementy dekoracyjne, sprawdzą się w tym przypadku liście melisy i filetowana pomarańcz.

Smacznego !

Przepis: FitLab Catering

Komentarze

Filet z łososia w pomarańczach z melisą, Risotto z szafranem, wanilią i prażonymi pistacjami Składniki (na 2 porcje): Filet z łososia 400 g 1 Pomarańcza 100 ml oleju lnianego Szczypta soli...
" />