Faszerowany kurczak w cieście francuskim

Faszerowany kurczak w cieście francuskim
Faszerowany kurczak w cieście francuskim
Składniki

40dag filetów z kurczaka
1 porcja ciasta francuskiego
15 dag bakłażanów faszerowanych parmezanem
kilka łyżeczek pesto
kilka łyżeczek tapenady
kilka plastrów szynki parmeńskiej
sól
pieprz
suszony rozmaryn
oliwa
1 jajko

Przygotowanie

Piersi z kurczaka pokrój w plastry. Rozbij tłuczkiem jak najcieniej możesz uważając, aby nie przerwać mięsa.
Mięso natrzyj oliwą, solą, pieprzem i rozmarynem. Zostaw na noc w lodówce lub jeśli nie masz czasu na pół godziny.
Piekarnik nagrzej do 180°C.
N desce układaj kolejno szynkę parmeńską, mięso z kurczaka, łyżeczkę pesto lub tapenady lub bakłażan faszerowany parmezanem.
Całość zwiń i ułóż na kawałku ciasta francuskiego i zwiń tak, aby zamknąć wszystkie brzegi.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinaj we wzory tępym nożem.
Rozbij jajko i posmaruj nim ciasto.
Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno nakryj folią aluminiową.

Przepis i zdjęcie: Meat My Day

Komentarze

Faszerowany kurczak w cieście francuskim Składniki 40dag filetów z kurczaka 1 porcja ciasta francuskiego 15 dag bakłażanów faszerowanych parmezanem kilka łyżeczek pesto kilka łyżeczek tapenady kilka...
" />