Falafel Tahini Wrap [przepis]

Falafel Tahini Wrap [przepis]
foto: Robert Bednarczyk/ Media Lounge
Falafel Tahini Wrap

 

Składniki na 2 porcje:
Falafel:

80 g ciecierzycy (namoczyć przez noc w zimnej wodzie)

1 mała cebula czerwona

1 ząbek czosnku

1 łyżka naci pietruszki

1/2 łyżka kolendry (lub więcej pietruszki)

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

1 łyżka pasty tahini

Szczypta mielonego kuminu

Szczypta kardamonu, cynamonu, chili, sody oczyszczonej, soli himalajskiej

Olej kokosowy do smażenia

Pasta Tahini:

½ szklanki ziaren sezamu

sok z cytryny

sól himalajska

Pozostałe:

4 liście sałaty

¼ papryki

1 mały ogórek gruntowy

½ małej cebuli czerwonej

2 duże liście kapusty włoskiej

Jak?
Przygotuj pastę Tahini:

Sezam upraż na suchej patelni. Cały czas mieszaj, by się nie przypalił, aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie, uprażone ziarna sezamu, przesyp do garnka, dodaj łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli himalajskiej i blenduj cierpliwie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Czas rozdrabniania sezamu, jest konieczny do wydzielenia oleju sezamowego, kształtującego końcową konsystencję pasty.

Przygotuj falafel:

Ciecierzycę odcedź, opłukaj i zmiel na gładką konsystencję, przy użyciu robota kuchennego lub blendera razem z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy), dodając 1 łyżkę wody. Konsystencja powinna być plastyczna, łatwa do formowania w ręce. Tak przygotowaną masę, przykryj szczelnie folią i odstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, następnie uzyskaną masę, uformuj w małe, lekko spłaszczone kulki. Tak przygotowane falafele wrzuć na gorący olej, smażąc ok 2-3 minuty aż kotleciki będą rumiane.

Tak przygotowany falafel wyłóż na liściu kapusty włoskiej, dodając posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, sałatę, paprykę i ogórka pokrojonego w słupki, całość polej pastą Tahini, zawiń w rulon i zajadaj się ze smakiem !

Przepis przygotowany przez dietetyków FitLab Catering dietetyczny

Komentarze