Elżbieta Dzikowska odwiedzi Kraków

Elżbieta Dzikowska odwiedzi Kraków
Wybitna podróżniczka Elżbieta Dzikowska odwiedzi Kraków. W sobotę, 12 stycznia, o godz. 18 w restauracji Baroque w Krakowie (ul. św. Jana 16) można będzie się można z nią spotkać i zjeść dania, które kocha Ameryka Łacińska i Południowa. Elżbieta Dzikowska to żona Tony’ego Halika, współautorka kultowego programu „Pieprz i wanilia”, autorka książek i reżyserka. Jest to kolejne z cyklu wydarzeń, którym Baroque wpisuje się w prezentowanie Krakowa jako Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.

W czasie wydarzenia „Ze mną przez świat kulinarnie” można wysłuchać pasjonujących opowieści podróżniczych oraz zjeść latynoamerykańskie dania – menu zostało przygotowane przez Elżbietę Dzikowską we współpracy z Ryszardem Warnke, szefem kuchni Baroque. Współorganizatorem jest Izba Gospodarcza RH plus.

Goście będą mogli spróbować potrawy, które Elżbieta Dzikowska poznała w czasie podróży po Ameryce Łacińskiej i Południowej. To dania uznawane za tamtejsze przysmaki, jak lubiany w Meksyku indyk w Mole Poblano – słodko-pikantnym sosie z chili i czekolady czy Ceviche – surowa ryba marynowana w soku z cytrusów (Ameryka Łacińska i Karaiby). Do tego można spróbować słynnego koktajlu Pisco Sour z Peru, a na deser zjeść ciasto maślane.

Baroque to restauracja położona w sercu Krakowa, przy ul. św. Jana 16, specjalizująca się w kuchni polskiej oraz włoskiej. Lokal niedawno przeszedł generalny remont zgodny z aktualnymi trendami. Baroque jest miejscem wydarzeń kulinarnych i kulturalnych, w ubiegłym roku odbyły się tu koncerty Natalii Kukulskiej i Zakopower, a także pokaz mody Natashy Pavluchenko. Goście Baroque mogli też uczestniczyć w wydarzeniach kulinarnych z udziałem Mikołaja Reya, Leszka Mazana i Mieczysława Czumy. W najbliższych miesiącach planowane są kolejne imprezy kulinarno-kulturalne.

Zdjęcia: archiwum Elżbiety Dzikowskiej

Wydarzenie na Facebooku:

Menu

Aperitif
* koktajl Pisco Sour (Peru)
Przystawka
* Ceviche z tuńczyka z kolendrą (Ameryka Południowa) / wino białe
Danie główne
* Indyk w sosie Mole Poblano (Meksyk) / wino czerwone
Deser
* Ciasto maślane (Ameryka Południowa)

Bilet wstępu (obejmuje kolację i wino): 149 zł.

Obowiązkowa rezerwacja miejsc:
509 035 561
martyna.okraska@baroque.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *