Dyniowe kaszotto

Tym razem w przepisie na sobotę w roli główniej dynia.

Składniki na 2 porcje:

25 g pora
300 g dyni
150 g suchej kaszy pęczak
50 ml wina białego wytrawnego
Włoszczyzna do ugotowania bulionu
Ząbek czosnku
Odrobina szafranu
Szczypta świeżego otartego tymianku
Świeża szałwia
Do dekoracji użyj: pieczonego buraka, świeżych liści szpinaku i kawałków pomarańczy

Jak?
Ugotuj bulion z włoszczyzny, potrzebny nam będzie 1 l. Rozetrzyj kroplę oliwy z oliwek na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony por, gdy się zeszkli, dodaj czosnek i energicznie mieszaj, by się nie przypaliło. Dodaj kasze pęczak, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i szałwią, następnie całość podlej bulionem i winem, aż do przykrycia. Podlewaj bulionem uzupełniając straty wody, aż do momentu kiedy pęczak będzie miękki.
W drugim garnku duś dynię pokrojoną na kawałki, przyprawioną szafranem i kurkumą, w niewielkiej ilości wody. Dodaj sok z połowy pomarańczy, odrobinę startej skórki, szczyptę soli, pieprzu a dla zwolenników słodkiego- łyżeczkę miodu lub cukier trzcinowy. Kiedy dynia będzie już miękka, zblenduj całość do konsystencji musu.
Do miękkiej kaszy dodaj dyniowy mus, a na wierzch użyj ulubione dodatki. Polecamy połączenie pieczonych buraczków i świeżych liści szpinaku.

Dyniowe pyszności ! Smacznego !

Warto wybrać kaszę pęczak bo powstaje z całych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo każda obróbka technologiczna prowadzi do strat składników odżywczych. Ponadto oprócz cennego białka roślinnego, węglowodanów i składników mineralnych, dostarcza sporą dawkę witaminy B3, która poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, zapobiega zmianom miażdżycowym, uczestnicząc również w procesach krwiotwórczych.

Przepis przygotował www.fitlabcatering.pl

Komentarze

Tym razem w przepisie na sobotę w roli główniej dynia. Składniki na 2 porcje: 25 g pora 300 g dyni 150 g suchej kaszy pęczak 50 ml wina...
" />