Dynia – jesienny superfood

Słoneczna dynia może rozświetlić jesienne dni, warto spróbować różnych potraw z jej udziałem. Zupa, sałatki, soki, koktajle, farsz do pierogów, możliwości przyrządzenia dyni jest sporo. To bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Dynię można przyprawiać na wytrwanie, ostro i słodko więc każdy znajdzie coś dla siebie.

To pomarańczowe warzywo warto jeść w wielu powodów. W 100 g ma tylko 28 kalorii, za to sporo cennych składników odżywczych. Różne odmiany dyni, mają innym smak, kolor, a nawet teksturę. Najsmaczniejsza jest odmiana hokkaido, jest słodka i można jeść ją ze skórką.
Jest dobrym źródłem cynku, beta karotenu, fosforu, potasu, wapnia i witamin z grupy B. Do tego nie zawiera sodu, dlatego jest zalecana każdemu. Dynia działa odkwaszająco na organizm, dzięki temu poprawia zdrowie i odporność.

Cynk jest ważnym pierwiastkiem, którego w dyni jest sporo. Cynk pomaga z poprawić odporność, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Większość osób je go zdecydowanie za mało. Dynia zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Ze względu na sporą zawartość węglowodanów dynia szybko syci i dostarcza błonnika wspomagającego pracę układu pokarmowego. Dodatkowym atutem dyni jest to, że jest lekkostrawna i nie wywołuje alergii pokarmowych.
Warzywo zagęszcza potrawy i nadaje im intensywny pomarańczowy kolor.  Dzięki dużej zawartości beta karotenu dobrze wpływa na skórę i wygląd.

Najlepiej jeść ją w postaci surowej, żeby przyswoić jak najwięcej witamin i składników odżywczych. Można wykonać z niej sok, koktajl, albo zrobić surówkę.
Zachęcam do jedzenia dyni. Można ją długo przechowywać, więc robię zapasy na zimę.

 

Daria Rogowska
ekocentryczka.pl

Komentarze