Oskar Firek – jak zaaranżować dwupoziomowe wnętrze

Styl à la loft, czyli jak zaaranżować dwupoziomowe mieszkanie?

Koncepcja projektu została stworzona w wirtualnym wnętrzu, który swoją kubaturą i formą ma nawiązywać do budownictwa poprzemysłowego (loft). Powierzchnia użytkowa surowego mieszkania wynosi 77m2. Projekt zakłada stworzenie otwartej przestrzeni podzielonej na dwa poziomy. Poziomu pierwszego, który dzieli się na trzy umowne strefy, salon z jadalnią, kuchnię z biblioteką oraz łazienkę. Natomiast poziom antresoli jest strefą bardziej intymną i prywatną, zawiera przestrzenie przeznaczone do pracy i wypoczynku.

Założeniem aranżacji jest wykorzystanie dużej powierzchni oraz sporej ilości światła dziennego, aby dodatkowo to podkreślić, wszystkie ściany zostały pomalowane na kolor biały. Meble oraz sprzęty w projekcie oscylują w tonach bieli i czerni, często tworząc zamierzone kontrasty. Całość utrzymana w zimnych tonach zyskuje nieco ciepła dzięki podłodze z drewna sosnowego, która z kolei została przekornie zderzona z sufitem pokrytym deskowaniem w kolorze czarnym.

Poniżej zamieściliśmy opis poszczególnych pomieszczeń. Poziom pierwszy, powierzchnia użytkowa 75.6m2.

HALL – po wejściu do mieszkania, przy drzwiach do łazienki znajduje się mały hall z szafą garderobianą na okrycia wierzchnie

ŁAZIENKA – w hallu znajduje się wejście do łazienki, która formą i kolorem nawiązuje do koncepcji całego loftu. Na podłodze użyto drewno sosnowe oraz wylewkę epoksydową w kolorze białym (pod prysznicem). Ściany zostały pokryte półmatową mozaiką o kształcie plastra miodu (w kolorach czerni i bieli) oraz białym lacobelem we wnęce prysznicem. Boczne ściany wraz z meblami są w kolorze czarnym, natomiast wnęka prysznica oraz ściana z drzwiami w kolorze białym. Nad całością pomieszczenia znajduje się sufit podwieszany, który posiada z czterech stron szczeliny ze światłem liniowym. Suma zabiegów miała na celu stworzenie klimatycznego wnętrza nawiązującego do całości projektu.

KUCHNIA – za ścianą hallu, w przestrzeni pod antresolą znajduje się kuchnia. Pomysł na projekt kuchni polegał na chęci ukrycia wszystkich sprzętów AGD i innych nieestetycznych obrazów dla gości strefy dziennej. Piekarnik, mikrofalówka, lodówka i pralka zostały ukryte za przesuwnymi drzwiami meblowymi,
znajdującymi się po bokach ciągu szafek. Natomiast na środku zostało wydzielone miejsce (również kolorem i formą) na zlew i blat roboczy.
Powtórzeniem tej formy jest wyspa, na której znajduje się płyta gazowa oraz blat roboczy za ścianką oddzielającą salon od blatu wyspy. W projektowanych meblach użyto trzech materiałów, białej lakierowanej płyty meblowej, czarnego drewna oraz czarnego corianu, z którego wykonane są blaty i wnęka. Podłoga w przestrzeni pomiędzy wyspą a blatem roboczym została wykonana z wylewki epoksydowej w kolorze czarnym, co również spaja całą formę kuchni w jeden czytelny element.

BIBLIOTEKA – zaraz przy kuchni w przestrzeni pod antresolą znajduje się mała strefa przeznaczona do czytania i słuchania muzyki.

SALON – w sąsiedztwie dużych przeszkleń znajduje się salon, w którym znajduje się strefa wypoczynkowo-telewizyjna. Duża funkcjonalna sofa umiejscowiona naprzeciw ściany, na której znajduje się mebel RTV oraz regały na książki i płyty, wydziela czytelnie strefę salonu. Nad nadprożem okien zostały zamocowane na długim stalowym płaskowniku trzy masywne zasłony. Zaraz nad nimi na całej długości ściany został umiejscowiony ciąg klimatyzacyjny wykończony białą płytą meblową.

JADALNIA – ostatnią przestrzenią na poziomie pierwszym jest jadalnia, która sąsiaduje ze schodami na antresolę. Schody zostały wykonane z giętej blachy malowanej proszkowo na kolor czarny. Ich forma ma na celu ukazać lekkość jak i atrakcyjność kształtu. W jadalni znajduje się również stół z litego drewna dla 6-8 osób.

Poziom drugi, antresola – powierzchnia użytkowa 39.7m2.

PRACOWNIA – przestrzeń zajmująca sporą cześć antresoli jest przeznaczona na pracownię/biuro. Gdzie dzięki odizolowaniu od strefy dziennej staje się doskonałym miejscem do odnalezienia spokoju i skupienia.

SYPIALNIA I GARDEROBA – w przeciwnym narożniku antresoli znajduje się sypialnia. Koncepcja projektu sypialni polega na tym, by poprzez kolor biały wydzielić od reszty mieszkania strefę odpoczynku i snu. Nisko osadzone łóżko oraz pełna ścianka oddzielająca od poziomu pierwszego, daje poczucie intymności.
Na ścianie zabudowy sypialni zastosowano grzejnik firmy VASCO model NIVA NH1L1 (55×102). W najbliższym sąsiedztwie znajduje się również duża szafa garderobiana wykończona drewnem użytym w kuchennych frontach, co nawiązuje do jej formy i powtarza podobną kubaturę poziom wyżej.

Oskar Firek urodził się w 1986 roku w Krakowie w rodzinie krakowskich artystów rzeźbiarzy. W 2011 roku ukończył Architekturę i Urbanistykę na wydziale Architektury i Sztuk Pięknych Krakowskiej Akademii. Od 2008 roku pracował w kilku krakowskich biurach wnętrzarskich i architektonicznych, współpracując przy projektach o dużych i małych kubaturach. Brał udział w konkursach w zespołach i indywidualnie. Od 2 lat działa sam pod szyldem „ofdesign” i zajmuję się przede wszystkim projektowaniem wnętrz i grafiką 3d. W swoich projektach stara się osiągnąć kompromis pomiędzy prostotą, funkcjonalnością i ciekawymi nowoczesnymi rozwiązaniami. Jego głównym założeniem projektowym jest wypracowywanie, w porozumieniu z inwestorem, aranżacji, które na tle innych będą niespotykane i nietypowe, tak by każde wnętrze miało swój unikatowy nastrój i formę. Inspiruje go architektura minimalistyczna, surowe wnętrza, naturalne materiały oraz autorskie wzornictwo.

 

Komentarze

Styl à la loft, czyli jak zaaranżować dwupoziomowe mieszkanie? Koncepcja projektu została stworzona w wirtualnym wnętrzu, który swoją kubaturą i formą ma nawiązywać do budownictwa poprzemysłowego (loft). Powierzchnia użytkowa...
" />